Revenue based financiering | Crowdfunding om van moordlijst af te komen | Strengere p2p regels VK | Grootste crowdfunding projecten 2019

Mooie week achter de rug. Afgelopen week met Focco Vijselaar (DG bedrijfsleven en innovatie Ministerie EZK) en Hans Biesheuvel (ONL) op bedrijfsbezoek geweest bij Rotterdamse ondernemers en daar o.a. gesproken over uitdagingen rond mkb financiering.

Verder deze week erg goed nieuws gekregen over een nieuw groot Europees onderzoeksproject wat de Europese Commissie ons heeft gegund (4 jaar - budget ca. €8 miljoen) rond community financiering en ondernemerschap om erfgoed te behouden. Daarover binnenkort meer!

In deze laatste editie voor mijn kerstvakantie heb ik in deze nieuwsbrief enkele artikelen verzameld over revenue-based financiering, een financieringsinstrument voor bijvoorbeeld startups zonder onderpand.

Daarnaast enkele bijzondere crowdfunding campagnes. Heel actueel in dit laatste geval is een crowdfunding actie om van de moordlijst van Ridouan Taghi te komen! Maar ook een nieuwe, Duitse autofabrikant die €50 miljoen op wil halen in voorverkopen om onafhankelijk te blijven toont aan wat de mogelijkheden hiermee zijn voor grote projecten.

Verder ook een verdieping van de nieuwe P2P-lending wetgeving in het VK die afgelopen week is ingegaan met meer transparantie en meer mogelijkheden voor beleggers om te participeren met hogere bedragen.

De komende 2 weken zal er geen nieuwsbrief verschijnen. De eerstvolgende nieuwsbrief komt weer op 8 januari.

Heel veel leesplezier en fijne feestdagen!

PS. Blijf me tips, suggesties en feedback sturen voor de nieuwsbrief. Ik hoor graag van jullie!

Deze artikelen staan deze week in de nieuwsbrief:

 • Revenue based financing: rendement op basis van omzet
 • Crowdfunding om van een moordlijst Ridouan Taghi af te komen
 • Wat waren de grootste crowdfunding projecten van 2019?
 • Hoeveel crowdfundplatforms zijn er nog over in 2025?
 • Autofabrikant wil loskomen van investeerders met crowdfunding van €50 miljoen
 • Strengere regelgeving VK P2P-lending markt
 • SMF blog: Geluiden uit de markt: “Hoe belangrijk is zelfregulering?”

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Revenue based financing: rendement op basis van omzet

Afgelopen week beschreef ik al twee ESB publicaties waarin gewezen wordt op een specifieke groep bedrijven die extra veel problemen om goede financiering te vinden: Startups en scale-ups met vooral immateriële activa. Niet alleen is het voor deze bedrijven lastig om niet verder te groeien, volgens de onderzoekers remt het ook de gehele ontwikkelingen van de Nederlandse economie door de dalende bedrijfsdynamiek.

Alternatieven voor VC funding - steward ownership of reward-based financieren

Traditioneel kloppen deze ondernemers aan bij business angels (seed) of Venture Capital bedrijven (groei) om verdere groei te financieren. Dat is echter slechts geschikt voor een specifiek soort bedrijven die snel kan en wil groeien en binnen een 5-7 jaar een exit kan maken voor een investeerder.

Eerder schreef ik al over andere modellen, zoals steward-ownership, waarbij de "purpose" van de organisatie verankerd zit in het bedrijfsmodel waardoor investeren in het bedrijf nog steeds op een "normale" manier kan, maar er een rem zit op sturen op een snelle exit en winstmaximalisatie ten koste van overige stakeholders.

Deze week wil ik aandacht geven aan reward-based financieren. Deze vorm van financieren geeft investeerders geen aandeel, maar het recht op een deel van de (toekomstige) omzet. In Nederland is enkele weken geleden de eerste financiering op deze manier verstrekt door het investeringsfonds Non-Dilutive Capital.

Wat is revenue based financing?

Een investeerder die revenue based financing (RBF) aan een startup verstrekt, krijgt daarmee aanspraak op een percentage van de toekomstige omzet van de onderneming totdat een maximum is bereikt.

Dit kan bijvoorbeeld twee tot drie maal het ingelegde bedrag zijn (de cap). Het percentage van de omzet waarop de investeerder aanspraak maakt, ligt over het algemeen tussen de 2 en 5%. Hoe hoger het percentage, hoe sneller de cap is bereikt. Indien zich een exit voordoet op een moment dat de cap nog niet is bereikt, dient op dat moment het resterende deel te worden voldaan uit de exit opbrengst voor enige uitkering aan (andere) kapitaalverschaffers.

Het maximum op te halen bedrag ligt dus vast. Maar als dit wordt bereikt dan kan de financier een hoge return ontvangen (2x tot 3x de investering). Dit is (veel) lager dan een hoog-risico investering als VC, maar hoger dan verstrekken van een lening.

Het kan voor organisaties die wel snel groeien en omzetgroei laten zien dan mogelijk een interessant alternatief zijn.

Buitenlandse voorbeelden

Ook in de Verenigde Staten wordt voorzichtig geëxperimenteerd met dit model. Fondsen als Indie.VC en Lighter Capital zijn hier al mee gestart. Maar ook Techcrunch schreef een uitgebreid artikel over een groot aantal VCs die die Amerika dit model gebruiken.

Voordelen voor ondernemer

Omdat de investeerder betaald wordt op basis van de omzet, is deze minder gefocust op (extreem) snelle groei en hoge risico's. Het model zou dan ook goed aan kunnen sluiten bij het Rijnlandse ondernemersmodel waarbij gebalanceerde groei en rekening houden met meerdere stakeholders  belangrijk is.

Ik zie dan ook veel kansen voor deze vorm van financiering in Nederland. Ik ben benieuwd of er nog meer voorbeelden zijn van Revenue-based financieren die ik nog niet ken. Stuur ze me gerust!

Crowdfunding om van een moordlijst Ridouan Taghi af te komen

Crowdfunding wordt niet alleen gebruikt voor het financieren van culturele projecten, duurzame energie of mkb bedrijven. In 2016 heeft een groep Utrechtse criminelen 130.000 euro ingezameld en betaald aan Ridouan Taghi om een vriend van een dodenlijst af te krijgen.

Dat zou zijn gedaan na de mislukte poging om Abdelkarim “Abs” A. (50) te liquideren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad die zich baseert op verklaringen van kroongetuige Nabil B. en bronnen in het criminele milieu.

Gezien het bericht dat Ridouan Taghi enkele dagen geleden is opgepakt, vond ik dit wel een opmerkelijk verhaal om mee te nemen in deze nieuwsbrief.

Wat waren de grootste crowdfunding projecten van 2019?

Jaarlijks stelt De Breed & Partners de Nederlandse Crowdfunding Top 100 samen met de grootste crowdfunding successen.

Opvallend aan de lijst is echter wel dat de projecten van NPEX niet zijn meegenomen. Daar worden projecten van €5 miljoen (of soms ook hoger) ook regelmatig door particulier beleggers gefinancierd. Ook zou AndersFinancieren volgens mij ook op de lijst moeten staan, waar in verschillende projecten ook afgelopen jaar ca. €22 miljoen is opgehaald via crowdfunding.

Het overzicht is verder echter wel interessant en toont de ontwikkelingen op de markt, waaronder een sterke verschuiving naar grote vastgoed en duurzame energie projecten.

Minder grote projecten

Op nummer 1 staat Noordelijk Trade Center te Groningen, dat via het platform Vastgoed Investeren meer dan € 4,8 miljoen ophaalde. Ten opzichte van vorig jaar is dit bedrag aanzienlijk lager. In 2018 haalde de nummer 1 namelijk een bedrag op van ruim € 13,8 miljoen.

De grens van €5 miljoen is verder ook logisch, omdat tot dit bedrag de financiering opgehaald kan worden zonder officieel goedgekeurde prospectus, waardoor de emissie sneller en goedkoper gedaan kan worden.

Crowdfunding voor meerdere financieringsrondes

Een groeiend aantal bedrijven gaat meerdere financieringsrondes via crowdfunding realiseren. Zo hebben onder andere Apoc Aviation, Greenspread Funding en MisterGreen afgelopen jaar in meerdere trajecten miljoenen aan financiering aangetrokken, volgens de onderzoekers.

Sterke groei in vastgoed projecten

In de data over 2019 is te zien dat het aantal projecten gericht op de financiering van vastgoed en duurzaamheid verder toeneemt. Er staan 33 vastgoedprojecten in de Top 100, in 2018 waren dit er 20. Daarnaast staan er 37 duurzame projecten in de Top 100, in 2018 waren dit er 29

Er zijn 25 projecten die meer dan € 1 miljoen hebben opgehaald, dit is exact hetzelfde aantal vergeleken met 2018.

Hoeveel crowdfundplatforms zijn er nog over in 2025?

Lex van Teeffelen maakt een analyse over de huidige crowdfunding (of P2P-lending) markt in Nederland. Hij komt tot de conclusie dat er uiteindelijk maar 5 platforms over zullen blijven in deze markt, maar dat vooral de wetgever nu aan de slag moet.

Zijn analyse dat er niet veel rendabele platformen zullen overblijven onderschrijf ik. ik zie echter op dit moment nog geen consolidatie in de markt, maar ik zie zelfs veel nieuwe partijen die de markt opkomen. Veel partijen maken ook (deels) gebruikt van institutioneel geld of (familie)fondsen voor het aantrekken van financiering voor deze initiatieven.

Wetgeving

In zijn betoog roept hij de Minister van Financiën op om niet te wachten op Brussel (de nieuwe Europese crowdfunding wetgeving), maar snel met eigen beleid te komen. Ik was hier in het verleden ook voor, omdat het toen op Europees vlak ontbrak aan sturing, maar gezien het feit dat de Europese wetgeving er nu snel doorheen gaat komen ben ik nu een veel grotere voorstander om te focussen op snelle en passende implementatie van de nieuwe Europese richtlijnen en niet weer zelf iets er ad-hoc naast te ontwikkelen. Zoals het er nu uitziet zal er namelijk enige ruimte zijn voor lidstaten om een eigen invulling te geven aan de richtlijnen.

Het is dan ook voor de Nederlandse crowdfunding markt heel belangrijk om het komende jaar pro-actief aan tafel te zitten bij de juiste beleidsmakers en ambtenaren die de Europese wetgeving gaan vertalen naar de Nederlandse situatie. Dit zal namelijk gaan bepalen hoe makkelijk/snel de Nederlandse partijen ook aan de slag kunnen in het buitenland en hoe de concurrentie zich kan gaan vestigen in Nederland.

Status EU wetgeving

Voor de Europese crowdfunding wetgeving is deze week cruciaal. Ik weet dat er deze week dagelijks overleg plaatsvind tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de triloog. Finland wil als voorzitter nog voor het eind van deze week een deal presenteren, maar er is nog onenigheid over enkele punten. Mogelijk wordt vrijdag de deal gesloten. Over enkele dagen weten we meer.

Internationalisering

Het grootste gevaar voor de Nederlandse platformen zal op termijn uit het buitenland komen. Niet voor niets zijn de grote Europese p2p-leenplatformen actief aan het lobbyen in Brussel. Zij willen met geharmoniseerde regels in een keer hun diensten uit kunnen rollen in alle Europese lidstaten en zo een grotere markt bedienen.

Daarbij gaat het ook steeds meer over institutioneel geld wat weggezet gaat worden richting bedrijven en steeds minder geld van particuliere investeerders. Om als Nederlandse partij hier tegenwicht te bieden dan moet heel goed nagedacht worden over de positionering en toegevoegde waarde.

Ik onderschrijf verder compleet de afsluitende zin van Lex van Teeffelen: "Het crowdfundingslandschap zal er anders uitzien in 2025". Dit is zeker het geval. Er zullen inderdaad enkele grote platformen over blijven, waarbij enkele Europese platformen het grootste zullen zijn en er waarschijnlijk ook nog ruimte blijft voor 2 tot 3 Nederlandse platformen met een eigen focus.

Autofabrikant wil loskomen van investeerders met crowdfunding van €50 miljoen

Het Duitse Sono Motors wil dit jaar 50 miljoen euro ophalen om de productie van zijn Sion-auto met zonnepanelen veilig te stellen. De Duitse start-up wil op die manier loskomen van investeerders en probeert het bedrag via crowdfunding binnen te halen.

Community Funding

Zelf noemen ze het "Community funding" om via de eigen (toekomstige) klanten via voorverkoop €50 miljoen op te halen. Via de verkoop van 2.000 auto's zou dit te realiseren moeten zijn.

Profit-participating rights

Ook deze onderneming maakt gebruikt van een modern manier om haar klanten en investeerders een extraatje te bieden. Zij biedt "profit participating rights" aan de investeerders. De oprichters schrijven hierover:

“We see ourselves as a value-based and responsible company that represents a new type of entrepreneurship. This includes valuing our supporters, who we see not as customers but as an integral part of Sono Motors. They make this project possible and thus set a public signal for the urgently needed transformation of transportation and sustainable, resource-conserving mobility,” says Jona Christinas, CEO and one of the founders of Sono Motors. “That's why we decided to give something back to the community and continue to grow this company together,” he adds.
Already at the start of the Community Funding Campaign on December 1, 2019, the company founders announced their decision to set up a Community Pool once the funding target of 50 million euros had been reached. This will make Sono Motors the first car manufacturer in the world to finance itself primarily through the community and transfer a large part of its profits to the community. Participation is via a points system that includes both the time of reservation and the amount of the deposit. This ensures that previous supporters are given special consideration.

€13 miljoen aan voorverkopen

Maandag werd aangekondigd dat de eerste €13 miljoen is opgehaald en dat de inschrijving open staat tot 30 december, wanneer het totale bedrag van €50 miljoen aan toezeggingen gerealiseerd moet zijn. Een mooie ambities.

Tesla gaf het voorbeeld

Tesla heeft dit financieringsmodel trouwens ook al eerder toegepast bij de introductie van de Tesla Model 3 waarbij 325.000 personen $1000 betaalden voor een reservering in de eerste paar dagen na de aankondiging van dit model (totaal $325 miljoen aan financiering opgehaald) en ook bij de Tesla Cyber Truck waar 200.000 reserveringen zijn gemaakt.

Strengere regelgeving VK P2P-lending markt

Om de stormachtige groet van de P2P-lending markt in het VK te sturen en excessen te voorkomen is de FCA met nieuwe regels gekomen voor de P2P lending platformen. Deze regels zijn afgelopen week ingegaan. Dit was nodig omdat de FCA verschillende tekortkomingen had gezien in de sector bij haar laatste review:

“[The] P2P sector had developed a wider, more complex, range of business models. Many platforms in the sector are now taking a much more active role, by taking decisions on behalf of the investor. In addition, we explained that we had also seen some poor business practices, for example, in disclosure of information to clients, charging structures, wind-down arrangements, and record-keeping.”

4 categorieën investeerders

Er worden 4 verschillende categorieën ingesteld waar platformen mee kunnen werken:

 • Certified sophisticated investor – no restrictions on how much you can invest – based on past activity.
 • Self-certified sophisticated investor:
 1. You have made more than one investment in a P2P agreement or portfolio in the past 2 years
 2. You work, or have worked in the past 2 years, in a professional capacity relating to finance, resulting in an understanding of P2P
 3. You are currently, or have been in the past 2 years, a director of a company with an annual turnover of at least £1 million
 4. You are a member of a network or syndicate of business angels and have been so for at least the last 6 months
 • High net worth investor – you earn more than £100,000 per year, or hold net assets of at least £250,000.
 • Restricted investor – you may invest 10% of your net assets with certain exclusions

Alleen voor de laatste categorie gelden dus de sterke restricties over het maximale bedrag wat geïnvesteerd mag worden via de platformen.

Wetgeving rond transparantie

Daarnaast zijn er een groot aantal aanvullende eisen rond transparantie toegevoegd rond due dilligence, het vangnet om leningen af te blijven lossen wanneer een platform zelf failliet dreigt te gaan, minimale verstrekking van informatie:

 • More explicit requirements to clarify what governance arrangements, systems, and controls platforms need to have in place to support the outcomes they advertise, with a particular focus on credit risk assessment, risk management and fair valuation practices.
 • Strengthening rules on plans for the wind-down of P2P platforms if they fail.
 • Introducing a requirement that platforms assess investors’ knowledge and experience of P2P investments where no advice has been given to them.
 • Setting out the minimum information that P2P platforms need to provide to investors.
 • Applying the Mortgage and Home Finance Conduct of Business (MCOB) sourcebook and other Handbook requirements to P2P platforms that offer home finance products, where at least one of the investors is not an authorised home finance provider.

Stichting MKB Financiering - kennis blog

Geluiden uit de markt: “Hoe belangrijk is zelfregulering?”

De markt van mkb financiering ontwikkelt zich snel. Zowel het aantal geldverstrekkers als het aantal adviseurs groeit. Hoe belangrijk is op dit moment zelfregulering en hoort daar aanvullende wet- en regelgeving bij? In de blog van SMF deze week een verdiepende analyse over de wens en noodzaak van zelfregulering in de sector.

Zelfregulering gewenst door financiers en adviseurs

De mkb financiers hebben SMF gevraagd om gezamenlijk de Gedragscode MKB Financiers te ontwikkelen. Wie zich hieraan houdt verkrijgt het keurmerk “Erkend MKB Financier”. Voor adviseurs is een vergelijkbaar keurmerk in voorbereiding. Uit een eerste onderzoek blijkt ook dat hier veel vraag naar is.

In dit blog bespreken twee experts uit de markt (Carlo van der Weg en Niels Turfboer) hoe zij aankijken tegen zelfregulering en of dit toereikend is of dit slechts een voorportaal voor nieuwe wetgeving is.

Lees hier het uitgebreide verhaal.

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).