Sijbrand (DNB) en Máxima over Fintech toezicht | 50 Blockchain voorbeelden

Vanaf morgen zit ik 2 dagen in Cambridge voor het jaarlijkse congres van het Cambridge Centre for Alternative Finance. Dit jaar met als gastspreker Koningin Máxima over Fintech wetgeving. Trots dat we haar dit jaar mogen verwelkomen.

Belangrijke stap is ook dat ik gestart ben met een Engelstalige nieuwsbrief met elke week inzicht in de ontwikkelingen rond Alternatieve Financiering in een ander land. Bekijk gerust de eerste editie of meld je aan.

Verder deze week in het nieuws:

  • Sijbrand (DNB): de voorboden van volgende crisis zijn zichtbaar
  • Koningin Máxima houdt Fintech toespraak in Cambridge
  • Forum voor Democratie wil €1 miljoen crowdfunden
  • Engelstalige nieuwsbrief: Alternative Finance Trends
  • 50+ real-world voorbeelden van het gebruik van Blockchain
  • Stage: Marketing & Communicatie in september

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Sijbrand (DNB): de voorboden van volgende crisis zijn zichtbaar

Tien jaar nadat de val van Lehman Brothers (zie ook artikel afgelopen week over congres SFL hierover) een nieuw tijdperk van strakke regulering in de financiële sector heeft ingeluid, zwaait de slinger weer de andere kant op volgens Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank.

"Interesting times ahead"
In zijn afscheidsspeech "Interesting times ahead" benadrukte hij dat de roep om 'meer proportioneel toezicht', waarbij firma's de ruimte krijgen om te groeien en geld te verdienen, een voorbode kan zijn voor de komst van een nieuwe crisis. Door de focus op banen en groei, is de roep om soepeler om te gaan met regels steeds sterker geworden. Hierdoor kan de stabiliteit van het financiële systeem worden aangetast. Ook het IMF was al eerder kritisch op de deregulering van de financiële sector.

Hoewel ik het in grote lijnen eens ben met de kritiek, zeker op de bestaande financiële sector, merk ik ook dat er ook een neiging is om alles wat nieuw is af te houden. Dit ontstaat deels door onbekendheid over nieuwe Fintech ontwikkelingen. Doordat niche Fintech aanbieders zich focussen op een specifiek financieringsproduct en/of sector, hebben ze vaak betere risicomodellen en monitoringstools dan de traditionele financiële sector.

Deze partijen en hun modellen moeten zich echter eerst nog bewijzen op lange termijn, dus ik begrijp de voorzichtigheid van DNB. Alleen reageren met strengere regulering voor de hele sector zie ik echter niet als de juiste oplossing.

Afkalving van beleggersbescherming
Verder baart de afkalving van beleggersbescherming op de markt voor leningen aan bedrijven met hoge schulden hem zorgen. Hiermee bedoeld hij de obligatie- en bankleningen voor bedrijven met hoge schulden. Veel beleggers zijn naar deze markt uitgeweken vanwege de lage rentes en de bijbehorende zoektocht naar rendement. Hierdoor worden niet altijd verantwoorde risico's genomen en beleggers onvoldoende beschermd, volgens Sijbrand.

Blinde vlekken rond nieuwe Fintech ontwikkelingen
Sijbrand erkent dat er door fragmentatie en het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende toezichthouders en risicomanagers er blinde vlekken ontstaan.

Ik ben er een groot voorstander van dat DNB, AFM en andere toezichthouders zich actief blijven verdiepen in deze risico's en nieuwe Fintech ontwikkelingen. Met de instelling van de Innovation Hub is hier al mee gestart, maar nog belangrijker is dat de instellingen zelf ook structureel in overleg gaan met vertegenwoordigers van nieuwe Fintech aanbieders over lange-termijn uitdagingen.

Koningin Máxima houdt Fintech toespraak in Cambridge

A.s. vrijdag organiseert Cambridge Centre for Alternative Finance haar jaarlijkse congres over de ontwikkelingen in de markt van Alternative Financiering. Sinds 2016 wordt dit invite-only evenement georganiseerd voor ca. 100 academici en internationale beleidsmakers.

Als lid van het Global Alternative Finance Industry Leadership Board ben ik ook elk jaar aanwezig om inzichten te delen over de belangrijkste ontwikkelingen in Europa en specifiek de Benelux.

Koningin Máxima spreekt over Fintech
Dit jaar zal ook Koningin Máxima aanwezig zijn. Zij zal in haar toespraak in gaan op het belang van Fintech en daarbij vooral focussen op de rol van wet- en regelgeving en het vinden van de juiste balans. Wet- en regelgeving moeten veiligheid en privacy. waarborgen, maar te strenge voorwaarden belemmeren op hun beurt de toegang en het gebruik.

Daarnaast zijn er presentaties en discussies met vertegenwoordigers van de OECD, De Keniaanse Centrale Bank, AFM, FCA, Asia Development Bank, Banco de Mexico, Deutsche Bundesbank en ESMA.

European Alternative Finance congres Universiteit Utrecht
Elke jaar is het weer een inhoudelijk waardevol congres om de laatste ervaringen en inzichten te delen met internationale onderzoekers, beleidsmakers en experts. Terwijl het CCAF congres elk jaar voor de zomer wordt georganiseerd en een sterke focus heeft op beleidsmakers, wordt in het najaar door de Universiteit Utrecht ook een Alternative Finance congres georganiseerd, waarbij de focus meer ligt op (academisch) onderzoek. Dit jaar vind dit congres plaats op 2 oktober.

Internationale onderzoekers komen daar samen om concreet te werken aan nieuwe onderzoeksvoorstellen en presenteren de laatste onderzoeken en inzichten uit het eigen land.

Forum voor Democratie wil €1 miljoen crowdfunden

Politieke partijen hebben crowdfunding in Nederland nog niet erg omarmt. Ik had verwacht dat er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen begin dit jaar er meer op ingezet zou worden. Eerder dit jaar heb ik daar een overzicht van gemaakt. Eigenlijk waren alle campagnes niet succesvol, behalve een campagne van Forum voor Democratie die via 1328 donateurs ruim €100.000 ophaalde.

1 miljoen euro campagne door Forum voor Democratie
Afgelopen week is Forum voor Democratie (FvD) gestart met een nieuwe campagne. Doel is het ophalen van €1 miljoen voor een marketing campagne die gevoerd moet gaan worden rond de Provinciale Statenverkiezingen voor de Eerste Kamer op 20 maart 2019. Een ambitieus doel, zeker gezien de eerdere, niet zo succesvolle campagnes van andere politieke partijen en het doel wat 10x zo hoog is als de vorige campagne.

Om het in perspectief te plaatsen hoe groot (en belangrijk) deze campagne voor FvD is. Bij FvD waren de inkomsten uit subsidies en donaties in 2017 ca. € 1.2 miljoen (waarvan € 315.000 afkomstig uit de Wfpp-subsidie). Deze campagne zou het campagne budget daarmee verdubbelen.

1.655 donateurs
In de eerste week hebben er 1.655 donateurs bijgedragen aan de campagne en is 9% van de financiering opgehaald (€93.524). Het gemiddelde donatiebedrag is iets gedaald vergeleken met de eerste campagne (van €75 naar €56), maar binnen een week zijn er al meer donaties binnengekomen dan in de gehele eerste campagne. Op basis van de ruim 25.000 leden, zou dit nog snel kunnen groeien.

Het zal echter wel lastig worden om het doelbedrag te halen. Een aantal basisregels rond een succesvolle crowdfunding campagne (zie oa mijn artikel uit 2011) over urgentie rond korte termijn doelen, snel 30% van het doelbedrag realiseren, een realistisch doelbedrag kiezen en een concrete besteding van de gelden vastleggen worden hier niet opgevolgd. Mijn voorspelling is dan ook dat het lastig gaat worden om het doel te behalen. Maar mogelijk komen er de komende tijd enkele grote donaties bij en schiet de teller omhoog.

Crowdfunding video FvD

Het is al langere tijd een wens van me om een Engelstalige nieuwsbrief te starten. Ook krijg ik regelmatig vragen van internationale contacten hierover. De komende periode ga ik hier dan ook tijd voor vrijmaken.

Elke week focus op een andere land
De inhoud van de Engelstalige nieuwsbrief zal meer gericht zijn op internationale ontwikkelingen. Daarnaast is het belangrijkste verschil dat ik elke week een internationale expert uit mijn netwerk vraag om zijn of haar inzichten te delen over de ontwikkelingen en trends rond alternatieve financiering in het eigen land.

In de eerste editie was de focus op Oostenrijk, een land dat vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Commissie en wat de afgelopen jaren veel energie heeft gestoken in nieuwe wetgeving rond alternatieve financiering.

Wie interesse heeft om ook de Engelstalige nieuwsbrief (op maandag) te ontvangen kan zich hier inschrijven: www.altfinance.eu.

50+ real-world voorbeelden van het gebruik van Blockchain

De meeste ontwikkelingen rond Blockchain blijven nog erg theoretisch. Natuurlijk zijn er in potentie veel mogelijkheden, maar is het niet gewoon een hype en alleen bruikbaar voor het creëren van de 100-en nieuwe cryptocurrencies?

50 voorbeelden
Matteo Zag is nu met een interessant overzicht gekomen van ruim 50 voorbeelden waar Blockchain al daadwerkelijk wordt gebruikt in concrete toepassingen door overheden, de muziekindustrie tot afvalorganisaties .

Enkele voorbeelden die hij bespreekt in zijn artikel:

Ik moet zeggen dat ik niet altijd overtuigd ben van de daadwerkelijke noodzaak en meerwaarde van Blockchain voor al de bovenstaande initiatieven, maar het is goed om te zien dat er implementaties nu beschikbaar zijn die werkelijk gebruikt worden.

Stage Marketing & Communicatie vanaf september

De afgelopen periode zijn we met een aantal projecten gestart rond Gestapeld Financieren, het Altfinator project van de Europese Commissie en ben ik met de nieuwe Engelstalige nieuwsbrief gestart. Bij al deze projecten is er inhoudelijk veel interessante content om te delen. Daarnaast gaat er na de zomer een nieuw project starten waarbij we de mogelijkheden van alternatieve financiering voor het MKB in Nederland op brede schaal gaan verspreiden.

Marketing & communicatie duizendpoot
Vanaf september zoek ik dan ook een (afstudeer) student die interesse heeft om over nieuwe financieringsvormen te leren en te communiceren. Hij/zij zal direct met mij samenwerken en helpen met het voorbereiden van Nederlandse en internationale uitingen via nieuwsbrieven, social media en print in samenwerking met international experts en Nederlandse vertegenwoordigers van ondernemersnetwerken, financiers en MKB adviseurs. Een ideale manier om ervaring op te bouwen binnen de nieuwe financiële sector.

Interesse?
Heb je zelf interesse, of weet je iemand? Stuur een motivatie naar ronald@kleverlaan.com en ik hoop je snel te spreken!

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken rond de nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).