Status crowdlending | Fake ICO door SEC gestart | Cohousing: samen eigenaar worden van een huis

Naar aanleiding van bericht dat Collin haar 500e financiering heeft verstrekt, in deze editie een analyse van de Nederlandse P2P/crowdlending markt. Wat is het verschil tussen de grote platformen?

Verder in deze editie:

 • Netto rendementen crowdfundingplatformen niet te vergelijken
 • HoweyCoins (fake) ICO gelanceerd door Amerikaanse SEC
 • Altfinator gaat mkb-adviseurs in Europa opleiden
 • Samenwerking Business Angels, VCs en Crowdfunding
 • Cohousing: samen eigenaar worden van een huis

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Ontwikkelingen in Nederlandse Crowdlending markt

De CrowdLending markt is nog steeds een van de meest succesvolle vormen van Alternatieve Financiering in Nederland. Collin Crowdfund heeft afgelopen week een persbericht uitgebracht over de 500e lening die geplaatst is. Een mooie presentatie, vooral omdat de leningen ook vergeleken met andere platformen relatief groot zijn.  Collin heeft tot nu toe 110 miljoen euro aan financiering opgehaald.


Naar aanleiding van dit bericht een korte analyse hoe de crowdlending zich in Nederland nu aan het ontwikkelingen is en wat de verschillen tussen de aanbieders zijn.


Collin, Geldvoorelkaar of Funding Circle - wie is de grootste eind 2018?
Vergeleken met Geldvoorelkaar (1270 leningen op 1/1/2018) is het aantal financieringen van Collin nog een stuk kleiner, maar de totaal opgehaalde financiering ontloopt elkaar niet veel. Geldvoorelkaar had 120 miljoen opgehaald op 1/1/2018.

Ook Funding Circle is hard aan het groeien. Met €73 miljoen op 31/3/2018 (en €6 miljoen financiering per maand) zal Funding Circle aan het eind van het jaar minimaal rond de €120 miljoen aan financiering eindigen. Het wordt waarschijnlijk een nek-aan-nek race wie begin volgend jaar het grootste platform zal zijn.

Gemiddelde financiering
Naast de totale omvang is het ook interessant om naar de gemiddelde projectomvang te kijken:

 • Funding Circle: €47.000 (1566 projecten)
 • Geldvoorelkaar: €94.500 (1270 projecten)
 • Collin Crowdfund: €219.000 (503 projecten)

Er is dus duidelijk een verschil in omvang van financiering tussen de verschillende platformen. Aan de "onderkant" van de financieringsmarkt <€50.000 heeft Funding Circle vooral concurrentie van Qredits, die hier onbetwist de marktleider is. Al 12.000 bedrijven zijn door Qredits gefinancierd sinds de oprichting.

Tussen de €250.000 - €2,5miljoen zijn een groot aantal kleine partijen actief die specifieke financieringen aanbieden. Een partij die hier een duidelijke positie in heeft is NPEX. Met €58 miljoen aan financiering aan 29 bedrijven is de gemiddeld financiering €2 miljoen.

Nieuwe toetreder
Naast deze partijen komt er dit jaar ook een nieuwe internationale speler op de markt. Met de benoeming van Luuc Mannarts als CEO van Lendix Nederland, wil het Franse Lendix (ook actief in Spanje en Italië) ook dit jaar de Nederlandse crowdlending markt gaan bedienen. Met een gemiddelde financiering van €441.000 (426 projecten) lijkt Lendix in eerste instantie in concurrentie met Collin Crowdfund te gaan.

Netto rendementen crowdfundingplatformen niet te vergelijken

Afgelopen week schreef ik al over CrowdfundingCijfers.nl die beschreef dat definitie van "netto rendementen" niet vergelijkbaar zijn en afwijken van AFM definitie. Crowdfundmarkt is dieper de cijfers ingedoken en heeft een analyse gemaakt van het netto rendement van de grotere crowdlending platformen en dit afgezet tegen de volwassenheid van de lening-portefeuilles (welk % al is afgelost).

Rendementen zakken bij volwassen lening-portefeuilles
In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de netto rendementen van crowdfundingplatformen met een volwassen lening-portefeuilles lager zijn dan die van relatief jonge platformen. Dit komt doordat afboekingen nog niet (allemaal) zijn verwerkt bij de nieuwe projecten.

HoweyCoins (fake) ICO gelanceerd door Amerikaanse SEC

Al van de nieuwste ICO gehoord? Check de ICO van HoweyCoins.

De HoweyCoin (vernoemd naar de Howey test) is een fake-ICO die door het Amerikaanse SEC is opgezet om investeerders uit te leggen waar ze op moet letten bij het investeren in ICOs en hoe investeerders de frauduleuze ICOs kunnen onderscheiden.

Een bijzonder creatieve manier van de toezichthouder om particuliere investeerders te informeren. Benieuwd wanneer de AFM een fake-website op gaat zetten.

Altfinator gaat mkb-adviseurs in Europa opleiden

Op basis van mijn aankondiging afgelopen week over de start van het Altfinator project, werd door Investeerders.nl een samenvatting geplaatst over dit initiatief. Goed om te zien dat er vanuit de Nederlandse (alternatieve) financieringsmarkt ook interesse is voor dit trainingsprogramma voor MKB adviseurs.

Altfinator gaat, met financiële ondersteuning van de Europese Commissie, mkb-adviseurs, startup-netwerken, accountants en accelerators uit diverse Europese landen opleiden in alternatieve financiering.

De volgende bijeenkomst vind plaats tijdens de Techsummit in Bratislava op 6 juni. Daarna zullen de komende 24 maanden tal van bijeenkomsten en trainingen door heel Europa gaan volgen.

Samenwerking Business Angels, VCs en Crowdfunding

Een interessant artikel van Tero Weckroth (zelf boardmember in een equity CF platform en business angel) over de actieve samenwerking en kansen voor business angels, VCs en (equity) crowdfunding platformen en hoe die in de (nabije) toekomst allemaal een nieuwe, eigen rol in de financieringsmarkt krijgen.

Hij beschrijft de interessante discussies die regelmatig spelen over de meerwaarde van angels (investeren tegen lagere waardering in ruil voor sweat equity en inbreng netwerk) en mogelijkheden, maar ook de risico's bij equity crowdfunding (te hoge waardering na equity crowdfunding ronde voor vervolginvesteringen).

Oplossingen
Hij komt met een aantal interessante oplossingen om een volwassen markt te creëren voor particuliere (crowd) investeerders:

 • Investeerders moeten kritischer worden op investeringen en de (te hoge) waarderingen.
 • Wanneer investeerders hier niet de tijd of geld voor hebben, zullen investeringen gebundeld moeten worden, zodat ze professioneel gemanaged kunnen worden
 • Om dit mogelijk te maken moeten er nieuwe "fondsen" gaan komen. Vanwege huidige wetgeving is dit helaas nog te complex.
 • Professionele (lead) investeerders zijn nodig. Zij moeten de due dilligence uit kunnen voeren en als lead investeerder optreden
 • Business angels moeten de online (equity) crowdfunding platformen als standaard manier van investeren gaan zien.

Cohousing: samen eigenaar worden van een huis

Via Martijn Arets werd ik getipt over een interessant item op de Belgische TV over co-housing. Het is een moderne manier van wonen in een community. In België is dit concept al wat bekender. Juridisch wordt het concept als volgt omschreven:
 • Minstens 50% van de beschikbare buitenruimte blijft gemeenschappelijk.
 • Minstens 10m² gemeenschappelijke binnenruimte per private woonentiteit.
 • Deze binnenruimte moet een grotere sociale interactie genereren en mag zich niet beperken tot pure functionaliteit: meer dan een berging, kelder, circulatieruimte of gedeelde technische ruimte.  Deze puur functionele oppervlaktes tellen niet mee om het minimum te bereiken.
 • Het gaat minstens om een ontmoetingsruimte met keuken, wasruimte en één andere ruimte.
 • Om echt vraaggestuurd te bouwen is het essentieel dat de toekomstige bewoners een groot deel van het ontwerpproces aansturen en een wijk uitbouwen die aansluit bij hun behoeftes.  Er moet dus een contractuele band zijn tussen de groep van bouwheren en de architect.

Wooncoop
Mijn interesse gaat ook uit naar de (sociale) financieringsvormen die hierbij gebruikt worden. Een van de organisaties die bewoners hierin faciliteert is Wooncoop. Het model wat zij introduceren is dat alle bewoners (maar ook niet-bewoners die 2% rendement ontvangen) de financiering in kunnen leggen voor de aankoop en verbouwing in een coöperatie. Daarna huur je van de coöperatie. Je huurbedrag is afhankelijk van je inleg (meer inleg=lagere huur). Een korte uitleg hiervan:
Het zou ook eenvoudig mogelijk moeten zijn om in en uit te stappen wanneer de investeerder en/of bewoner hier behoefte aan heeft.

Een interessant en nieuwe vorm die ik nog niet eerder ben tegengekomen, wat volgens mij ook best in Nederland kansen zou hebben. Wie pakt het hier op? Lijkt me interessant om hiermee te experimenteren of dit haalbaar is.

Cohousing Projects - Wat is cohousing?

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken rond de nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).