Toegang tot financiering MKB kan beter | Crowdfunding wetgeving in alle EU landen

Deze week werd er veel aandacht besteed aan onze oproep om toegang tot financiering voor MKB te stimuleren. Het FD besteedde er een uitgebreid artikel (met mooie cartoon) aan. Ook ontving ik veel positieve feedback uit de sector. Ik hoor graag wie zich ook hierbij aan wil sluiten. Laat het me weten!

Verder enkele mooie artikelen over een €30m project voor zonnepanelen van Ymere en Zonnepanelendelen (deels crowdfunding), de €2,5m campagne van vanMoof (en waarom ik het jammer vind dat de crowd niet onder dezelfde voorwaarden kan investeren), een uitgebreid rapport van het European Crowdfunding Network met de crowdfunding wetgeving in alle Europese landen en een handboek crowdfunding voor erfgoed.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Toegang tot alternatieve financiering voor midden- en kleinbedrijf kan beter

Naar aanleiding van onze oproep aan het kabinet heeft het FD een samenvatting van onze oproep geplaatst. Hierin geven Lex van Teeffelen en ik aan waarom het belangrijk is dat er nu actie moet worden ondernomen om een eerlijk speelveld te creëren om toegang tot financiering voor het MKB te verbeteren en sociale en maatschappelijke projecten de ruimte te geven om op een andere manier te financieren.

We hebben veel feedback ontvangen waarin de steun voor deze oproep werd uitgesproken. Laat ook je reactie achter op de site van het FD, de uitgebreide oproep op Linkedin of stuur een reply op deze nieuwsbrief.

8.500 huurwoningen voorzien van zonnepanelen - deels gefinancierd via crowdfunding

De duurzame energie sector is een voorloper in het vinden van nieuwe financieringsmodellen, waar ook regelmatig de crowd bij betrokken is. Al redelijk wat wind- en zonneparken zijn gefinancierd op deze manier.


IederZon - Ruim €30 miljoen aan zonnepanelen
Een mooie case hiervan is de IederZon campagne die met steun van Ymere, Greenchoice en Zonnepanelendelen.nl is opgezet. Via de oprichting van een aparte Energy Service Company (ESCo) wordt € 30-35 opgehaald om 8.500 huurwoningen van Ymere te voorzien van zonnepanelen en Led-verlichting te installeren in de gezamenlijke ruimtes van appartementencomplexen om energie te besparen.

Gestapeld Financieren
Dit geld wordt onder andere gefinancierd door de De Bank Nederlandse Gemeenten en de gemeente Amsterdam (Duurzaamheidsfonds) en wordt daarnaast deels gecrowdfund. Via het platform van ZonnepanelenDelen kan door deelnemers in verschillende tranches worden meegedaan aan dit project.

Crowdfunding Lead = Community Management + Investor Relations

Vorige week schreef ik over de opkomst van een nieuw functie binnen organisaties die actief samenwerken met de crowd voor financiering (en meer), de crowdfunding Lead. Ik ben er daarbij van overtuigd dat de crowdfunding industrie veel kan leren van bestaande Community Managers.

Ik was daarom ook blij verrast dat Harold Kip, voorzitter van branchevereniging Community Managers Nederland, al snel een artikel schreef waarin hij dieper in ging op mijn analyse. Hij is zelf ook een sterk voorstander om de ROI te meten van communities. Daarbij zou het waardevol zijn om naast de financiële inbreng van de community ook te kunnen meten wat de additionele waarde is van een community van investeerders, bijvoorbeeld in waarde voor marketing.

VanMoof haalt 2,5 miljoen euro op bij fans

Een belangrijke mijlpaal deze week voor fietsenfabikant vanMoof. Na een grote investeringsronde van 4 miljoen euro vorige maand door Slingshot, heeft het bedrijf nu via OnePlanetCrowd 2,5 miljoen euro opgehaald via ruim 1.000 investeerders via een converteerbare lening.

Crowdfunding voor scale-ups

De deal toont wel de steeds grotere interesse aan van grotere scale-ups die nu bewust crowdfunding inzetten binnen hun financieringsstrategie. VanMoof liet bewust haar klanten participeren om mee te groeien in het bedrijf en ziet ook de toegevoegde waarde van crowdfunding investeerders, naast het geld wat wordt opgehaald. Ook elektrische scooterfabrikant Bolt haalde €3,1m op bij haar (toekomstige) klanten, Ampyx Power voerde eerder dit jaar een succesvolle crowdfunding campagne, maar ook WakaWaka en Peerby waren zeer succesvol.

Ongelijke verhouding VC en Crowd nog in Nederland
Hoewel een converteerbare lening vaak gebruikt wordt door bedrijven in een vroege groeifase, wanneer het lastig is om een waardering af te spreken, zou het logisch zijn om de crowd tegen dezelfde voorwaarden te laten participeren als het VC bedrijf bij deze financieringsronde van vanMoof. In het VK zien we dat dit soort deals (VC en crowd kunnen onder dezelfde voorwaarden investeren) steeds vaker voorkomen. De crowd moet nu wachten op een volgende grote ronde voordat ze weten tegen welke waarde ze mogen converteren (met een korting).

Een beter voorbeeld is het Nederlandse BUX. Zij hebben net een €10,6 miljoen investeringsronde afgesloten en binnen enkele weken starten zij een crowdfunding ronde voor aanvullende financiering. De crowd investeert hier onder dezelfde voorwaarden als de VC.

ECN overzicht Europese Crowdfunding wetgeving

Al 5 jaar zet het European Crowdfunding network de Europese crowdfunding wetgeving op een rij. In de laatste editie van dit onderzoek wordt van alle Europese landen een overzicht gegeven van de wetgeving. Hoewel er veel veranderd en de informatie bij publicatie soms al niet helemaal up-to-date is (laatste wijzigingen in Nederland zijn nog niet allemaal meegenomen), is het het beste overzicht wat er op dit moment is.


11 landen hebben crowdfunding wetgeving
In de afgelopen 5 jaar zijn in 11 landen specifieke wetten voor leningen en aandelen opgesteld. Dit heeft in die landen geholpen om de industrie structureel te ontwikkelen en te professionaliseren. Het nadeel is echter dat door alle individuele wetgeving er geen harmonisatie heeft plaatsgevonden in een Europese markt. Cross-border investeringen zijn dan ook nog niet erg ontwikkeld.

In een onderzoek vorig jaar i.s.m. FG Lawyers en een groot aantal Europese juristen kwamen we in de publicatie "Crowdfunding crossing borders" tot dezelfde conclusie: Investeringen ophalen via crowdfunding bij investeerders in andere landen levert nog veel aanvullende risico's op.

Financiering erfgoed (incl handboek crowdfunding)

De gemeente Noord-Holland heeft de ambitie om meer erfgoed te beschermen. Hiervoor heeft zij twee middelen aangekondigd, een nieuw Fonds Herbestemming en een handboek crowdfunding

Handboek Crowdfunding
De adviseurs van Douw&Koren hebben het rapport geschreven over de kansen van crowdfunding voor vastgoed. Enkele van de belangrijkste voordelen voor erfgoed om crowdfunding in te zetten die zij beschrijven:

  • Activatie van ambassadeurs, vrijwilligers & klanten - Een concrete crowdfunding campagne werkt erg motiverend voor het bestaande netwerk.
  • Hefboom bij fondsenwerving - Het ophalen van financiering via crowdfunding helpt om andere fondsen en donateurs over de streep te trekken
  • Opstap naar nieuwe structurele gevers - Wanneer een campagne op de juiste manier wordt opgezet, dan kunnen nieuwe donateurs gevonden worden die later geconverteerd kunnen worden naar structurele gevers. Een van mijn eerste erfgoed projecten (schooltje van Dik Trom in 2012) wordt hier als case genoemd, waarbij 25% van de nieuwe donateurs uiteindelijk ook structurele donateurs zijn geworden.

Crowdengagement
In het rapport (PDF) wordt verder terecht ingegaan op de noodzaak voor een crowd-strategie.

Een goede balans tussen crowdfunding (de crowd iets vragen) en crowdengagement (de crowd iets geven) is dus van groot belang. Pas wanneer projecteigenaren een gerichte ‘crowd-strategie’ hebben waarin zowel crowdfunding als crowdengagement campagnes en activiteiten zijn opgenomen, kan erfgoed van bovenstaande 3 waarden profiteren. Een groeiende relatie tussen de crowd en ondernemer of projecteigenaar maakt dat er ruimte komt om samen te blijven bouwen aan de organisatie of het bedrijf. We noemen dat: ondernemen met de crowd. En dat hoeft geen extra tijd te kosten. Deze aandacht voor de crowd is immers geen extra, nieuwe taak voor de afdeling marketing en fondsenwerving; het is de focus binnen de bestaande strategie van de organisatie.

Vorige week beschreef ik al dat hier inderdaad een nieuwe functie voor nodig is binnen een organisatie: De Crowdfunding Lead. Ik ben van mening dat bij grotere communities dit er echter niet bijgedaan kan worden en ben het dan ook niet eens met de opmerking in het rapport dat het geen extra tijd hoeft te kosten. Het kan wel andere taken vervangen, maar het wordt past écht een succes wanneer het structureel belegd wordt bij interne specialisten die met kennis van community management de maximale waarde uit dit netwerk kunnen halen.

Community Finance wordt niet gebruikt (investeringen)
Ik vind het verder jammer dat de provincie niet een stap verder durft te gaan en traditioneel naar de crowd blijft kijken voor alleen donaties en geen investeringen. Het revolverende fonds Herbestemming krijgt een budget van € 9.1 miljoen en is bedoeld voor herbestemming, restauratie en verduurzaming van beschermde monumenten.

Het zou juist interessant worden om de crowd hier ook bij te betrekken om via (sociale) leningen mee te participeren. Dit kan rechtstreeks in het fonds, maar ook via directe leningen aan initiatieven. Wanneer het fonds de selectie en controle al heeft gedaan, dan zou het publiek hier onder dezelfde voorwaarden ook aan mee kunnen doen. De impact en het bereik van het fonds wordt dan een stuk groter.

Hopelijk wordt in een volgende fase deze mogelijkheid ook opengesteld voor het publiek.

Waardenscheppers – over geld en de toekomst van de landbouw

Ik besteed in deze nieuwsbrief ook graag aandacht aan nieuw onderzoek. Susan Drion (student Universiteit van Wageningen) doet onderzoek over geld en de toekomst van landbouw in Nederland. Haar onderzoek is te volgen via Waardenscheppers.com.


Betrokken in de (financiering van de) landbouw? Lees haar oproep en ik hoop dat je haar kunt helpen. Vanuit de Universiteit Utrecht gaan we haar bij ECAF in ieder geval ook op weg helpen.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).