Tweede Kamerleden op werkbezoek | Litouwen als Fintech Hub | DNB opent Crypto portaal | Verantwoord financieren

Na een erg enerverende week in Barcelona, zit ik deze week in Litouwen voor enkele presentaties en meetings. Veel zin in, omdat in dit land de toezichthouders en beleidsmakers heel actief samenwerken om Fintech te stimuleren. In deze nieuwsbrief mijn eerste bevindingen en uitleg over het Fintech beleid in Litouwen.

Afgelopen week zijn we vanuit Stichting MKB Financiering gestart om politici kennis te laten maken met de diversiteit van mkb financiering. Thierry Aartsen van de VVD was het eerste Tweede Kamerlid die op bedrijfsbezoek ging bij 2 non-bancaire financiers en hun klanten.

In het kennisblog van SMF deze week aandacht voor verantwoord financieren. Wat is dit nu eigenlijk?

Deze artikelen staan deze week in deze nieuwsbrief:

  • Start van werkbezoeken Tweede Kamerleden aan mkb financiers
  • Fintech Inn - het grootste Fintech congres in Oost-Europa
  • DNB creëert portal over toezicht op aanbieders cryptodiensten
  • Vastgoedfinancier RNHB richt zich nu ook op grotere projecten
  • Crowdfunding alleen voor kleine projecten? Game-bouwer Star Citizen haalt al meer dan $244 miljoen op
  • SMF blog:  Verantwoord financieren

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Start van werkbezoeken Tweede Kamerleden aan mkb financiers

Om politici meer kennis bij te brengen over het veranderende mkb financieringslandschap, zijn we met Stichting MKB Financiering samen met ONL gestart met het organiseren van werkbezoeken voor Tweede Kamerleden. Hierbij gaan we langs bij non-bancaire mkb financiers, waarbij ook ondernemers die door hen gefinancierd zijn, uitgebreid aan het woord komen.

Voldaan en Collin Crowdfund

Afgelopen week was het eerste werkbezoek gepland van VVD kamerlid Thierry Aartsen die op bezoek ging bij Voldaan en een daarnaast een bezoek bracht aan Collin Crowdfund. Ook Hans Biesheuvel, de voorzitter van ONL, was hierbij aanwezig. Door zijn dagelijkse contact met ondernemers ziet hij ook de noodzaak om de toegang tot financiering voor het mkb op de politieke agenda te plaatsen.

De komende maanden zullen we regelmatig met politici het land in gaan om hen in aanloop naar de komende Tweede Kamer verkiezingen bij te praten over de ontwikkelingen binnen de mkb financieringsmarkt en de gewenste aanpak om financiering voor het mkb bereikbaar te houden.

EenVandaag

Vanwege de nieuwe focus van het VVD op het mkb in de aanloop naar de komende verkiezingen, was er ook een cameraploeg van EenVandaag aanwezig voor de uitzending van zaterdagavond.

Fintech Inn - het grootste Fintech congres in Oost-Europa

Ik ben al enkele jaren gefascineerd door het Fintech/AltFin  beleid van Litouwen. Dit kleine land (3 miljoen inwoners) zonder grote industrie, heeft zich de laatste jaren hard gemaakt om een Fintech Hub in Europa te worden.

Met een actief promotiebeleid (Invest Lithuania) waar o.a. Booking.com en Revolut voor zijn gevallen, maar vooral een pro-actieve houding m.b.t. regelgeving is het land een magneet voor innovatieve Fintech bedrijven zoals challenger banks, crypto-fondsen (STO regelgeving waar ik in 2018 al over schreef) en alternatieve financiers.

Fintech Inn

Daarom accepteerde ik graag de uitnodiging om deze week een key-note lezing te geven over alternatieve financiering in Europa en de mogelijkheden om lokale eco-systemen nog meer te ondersteunen en te laten groeien op het Fintech Inn congres. Daarnaast ga ik een panel begeleiden over Europese en nationale wetgeving rond crowdfunding en alternatieve financiering met Europese en nationale experts.

Dit is het grootste Fintech congres in deze regio (2.000 bezoekers) en is een actieve samenwerking tussen het Lithuania’s Agency for Science, Innovation and Technology, de Ministeries van Financiën en Economsiche Zaken en Innovatie, de centrale bank van Litouwen en Invest Lithuania. Daarmee laten de organisaties zien dat ze zelf het initiatief willen nemen in de ontwikkeling van deze sector en samen op willen trekken.

Samenwerking tussen ministeries en toezichthouders

Gisteren heb ik al met een aantal personen kunnen spreken en het beeld is overal hetzelfde. Men wil heel graag Fintech bedrijven pro-actief ondersteunen met vergunningen en andere zaken om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook is duidelijk dat de toezichthouders en politici erg toegankelijk zijn (en relatief jong), waardoor beslissingen snel genomen kunnen worden. Zo hoorde ik al over een "banking-light" vergunning (door ECB uitgegeven) die relatief snel en met weinig kapitaal (€1 miljoen) al verstrekt kan worden en andere voorbeelden.

Wat wel opvallend is, dat de lokale markt te klein is voor de Fintech partijen die hier naar toe worden gehaald. Veel nadruk ligt dan ook op het ondersteunen van deze organisaties om ook internationaal te groeien. Het verschil met Estland (ook ex-USSR en klein land) is opvallend. Zij willen ook investeren in (fin)tech startups en scaleups, maar doen dit vooral met lokale partijen, waarvan enkele nu ook zeer succesvol zijn geworden (Skype, Transferwise).

Vandaag en morgen congres

De komende twee dagen ben ik nog op dit congres. Ik hoop hier veel nieuws op te pikken  om te zien wat de kansen voor Nederlandse en internationale bedrijven gaat zijn op de Europese interne markt die gaat ontstaan.

In mijn Engelstalige nieuwsbrief heb ik eerder samen met een lokale expert meer duiding gegeven over de ontwikkelingen in Litouwen.

DNB creëert portal over toezicht op aanbieders cryptodiensten

Om crypto-aanbieders in Nederland meer overzicht te bieden, heeft de DNB een centrale pagina opgezet waar alle relevante informatie te vinden is over toezicht op cryptodiensten.

Volgens mij een eerste goede stap om ook in Nederland het eenvoudiger te maken. Vergeleken met wat ik hier in Litouwen mee maak lijkt het echter wel een paar stappen terug. Bij het speakers diner gisteren was een veel opener beleid met de Minister van Financiën en verantwoordelijke personen van de centrale bank die ik direct heb kunnen spreken over het beleid en die actief ook komende dagen in het congres participeren.

Vastgoedfinancier RNHB richt zich nu ook op grotere projecten

De voormalige Rabo-dochter springt in gat dat de banken achterlaten en gaat leningen verstrekken voor vastgoedinvesteringen tussen de €5 mln en €20 mln, volgens het FD. Dat is opvallend, omdat tot nu toe deze direct lender zich richtte op financieringen van €1 mln tot €5 mln. Dit jaar heeft RNHB al 38 van dit soort grotere leningen verstrekt voor in totaal €258 mln verstrekt in het middensegment (leningen tussen circa €5 mln en €20 mln).

Banken schuiven op naar grotere deals boven de €20 miljoen

Hoewel de Nederlandse grootbanken terughoudender zijn geworden met de financiering van vastgoed, zijn zij nog steeds veruit de grootste geldschieters op de Nederlandse vastgoedmarkt. Zo heeft Rabobank voor ongeveer €22 mrd aan leningen uitstaan (eerder was dit ruim €30 mrd) en ABN Amro zo'n €10 mrd.

Banken richten zich nu nog meer op grotere vastgoeddeals, oa om delen van de leningen door te schuiven naar institutionele partijen. Twee jaar geleden bedroeg de gemiddelde vastgoedlening van banken in Nederland zo'n €8 mln. Nu is dat rond de €23 mln, bleek onlangs uit onderzoek van KPMG.

€3 miljard aan financieringen verstrekt

RNHB is mede door het overnemen van leningen van de oude vastgoedbank FGH in korte tijd hard gegroeid. In 2016 ging de financier van start als zelfstandige financiële organisatie onder de nieuwe Amerikaanse eigenaar Carval. De vastgoedfinancier begon met ongeveer €1,5 mrd aan leningen. Nu staat de teller op circa €3 mrd.

Crowdfunding alleen voor kleine projecten? Game-bouwer Star Citizen haalt al meer dan $244 miljoen op

Ik blijf dit een inspirerend project vinden. De game-developers van Star Citizen ontwikkelen al jaren aan een nieuwe game (die nog steeds niet uit is), maar hebben via 2,5 miljoen fans al $244 miljoen opgehaald en dit bedrag stijgt nog dagelijks. Met stretch goals worden steeds nieuwe uitbreidingen en nieuwe ruimteschepen voor het spel ontwikkeld. Een mooi voorbeeld van een actieve gamers-community die vertrouwen heeft en blijft houden in deze organisatie.

Stichting MKB Financiering - kennis blog

Blog 29: Verantwoord financieren

Hoeveel kan je als bedrijf “gezond” lenen? Kan je onbeperkt lenen als je maar voldoende rendement maakt of is er een grens aan het financieren van een bedrijf? En zo ja, wat is dan die grens?

Een van de uitgangspunten van de Gedragscode MKB Financiers is dat financiers "verantwoord financieren". Ook banken zijn hier strikt op vanwege hun zorgplicht. Maar wat is nu eigenlijk "verantwoord financieren"?

Deze week leggen we dit uit in onze blog.

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).