Uitgebreide analyse van ICOs | Smart Funding Canvas | Bier en crowdfunding

Deze week een uitgebreide analyse over ICO's (Initial Coin Offerings). Hoe werkt het, wat is het juridisch kader, welke successen worden er al gehaald (vele miljarden dollars!) en wat de toekomstige trends zijn.

Ik kwam ook een mooi interview tegen met Tine de Moor over de 3e golf van burgerinitiatieven. Na gilden en coöperaties, zijn nu "commons" de aanjager hiervan. Community financiering is hier wat mij betreft de enabler van.

Afsluitend toch nog wat verdieping over Alternatieve Financiering in Nederland. Startup Delta lanceerde bijvoorbeeld de beta versie van een Smart Funding Canvas voor ondernemers en Lex van Teeffelen schrijft over de noodzaak tot aanpassingen voor crowdfunding platformen.

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Ik vind mezelf zeker geen expert op het gebied van ICOs/Blockchain (volg hiervoor experts zoals Lykle de Vries, Rutger van Zuidam of internationale experts zoals Jamie Burke). Ik probeer de laatste tijd wel de impact van ICOs voor community financiering in kaart te brengen. Daarom in deze editie een aantal artikelen die een goede introductie geven in het onderwerp, maar ook een aantal wat gedetailleerdere analyses over het juridische kader en de toekomstige ontwikkelingen.

ICOs for Dummies

Een simpele introductie over ICOs met oa een uitleg over het verschil tussen Tokens en Coins en waarom het eigenlijk ITOs zou moeten heten.

To be accurate ICOs should be ITO (initial Token offering) or even more ITGO (Initial Token Generated Offering), but marketing-wise that sucks. You want an expression that rhymes with IPO. Let’s call it Initial CONTRIBUTIONS Offering to make everyone happy

Ook een uitleg hoe een ICO praktisch werkt. Voor wie wil deelnemen aan een ICO. Hierbij een lijst met toekomstige ICOs.

$232 miljoen in ICO van Tezos

Dat ICOs extreem veel geld op kunnen halen (meer dan Equity Crowdfunding campagnes), blijkt wel uit laatste ICO van Tezos. Met 65,627 BTC (waarde ca. $156m) en 361,122 ETH (waarde ca. $76m) werd er in totaal $232 miljoen opgehaald. Het vorige record werd afgelopen maand gevestigd met de $150 miljoen ICO van Bancor. Vorig jaar was The DAO no volop in het nieuws waarmee er in een crowdfunding campagne minimaal $50 miljoen werd opgehaald. De rondes worden dus alleen maar groter lijkt het. Ook in Nederland worden succesvolle ICOs uitgevoerd, zoals door Internet of Coins die $3 miljoen heeft opgehaald.


Een huidige overzicht van de ICOs en de huidige waarde kan hier gevonden worden.

$1,2 miljard in eerste helft 2017 (ICO groter dan VC investeringen)
Uit een onderzoeksrapport blijkt dat ICOs in de eerste helft van 2017 meer dan $1,2 miljard hebben opgehaald, wat meer is dan investeringen van VCs in Blockchain startups.

Juridisch kader ICOs in Zwitserland, Singapore, Rusland, China, VK en VS

Deze ontwikkelingen gaan zo snel, dat wetgeving nog niet volgt. Wel blijkt dat in veel landen de toezichthouders zich buigen over deze nieuwe vorm van financieren en eigenaarschap en men op zoek is naar een nieuwe juridisch kader.

Doodstraf in China
Zo een gedecentraliseerde beursgang kan in theorie wel problemen opleveren bij de aansluiting met gereguleerde markt. Ook steeds meer toezichthouders zien de risico’s. Wie in China de boel tilt met een ICO kan rekenen op de doodstraf.

Zwitserland en Singapore marktleider
Uit een nieuw rapport blijkt dat Zwitserland en Singapore goed op weg zijn om de marktleider te gaan worden, vanwege het feit dat de wetgever zeer positief tegenover (nieuwe) crypto-currencies staat. Ook stemmen Zwitserland en Singapore Fintech regelgeving onderling af.

WTF IS GOING ON!?

Jamie Burke is een van de internationale experts op het gebed van Blockchain. Via zijn bedrijf (Outlier Ventures) ontwikkelen zij online platformen gebaseerd op Blockchain technologie. Ook schrijft hij hier regelmatig over. Hij is een van de autoriteiten op dit gebied en daarom zijn zijn inzichten over toekomstige ontwikkelingen er interessant om te lezen.

In zijn laatste blog gaat hij in op het feit dat de markt zich meer als een "traditionele" financieringsmarkt moet aan gedragen en due dilligence, KYC-checks, etc goed in moet voeren.

Daarnaast maakt hij een interessante opmerking over het opzetten van een nieuw vorm eigenaarschap:

Over the coming year Outlier Ventures will pioneer a new standard in both the corporate structuring and governance of the entities that issue tokens and the design of the tokens themselves. On the former we will shortly announce a global partnership with a leading law firm. On the later point we will work with world class economists and specialists in open protocol design to construct and test our models before any issuance.

Wellicht kan dit een nieuw model op leveren voor community initiatieven voor financiering en eigenaarschap.

In een artikel op Wired (waarin aangegeven wordt dat de markt al $3.8 milard waard is) gaat hij uitgebreider in op de uitdagingen voor de sector.

"Useless Ethereum Token"

Een van de belangrijkste kritiekpunten op de groei van ICOs is het feit dat veel investeringen gedaan worden zonder dat de investeerders weten waar ze in investeren. Sterker nog, veel van de bedrijven die miljoenen ophalen hebben niet eens een werkend prototype, soms alleen maar een plan op papier.

Als grap is daarom de "Useless Etheruem Token" ICO gelanceerd.

Enter the Useless Ethereum Token, perhaps the very first ICO token that will effectively deliver on its promise. As the name suggests, this token will not serve any purpose whatsoever, nor should it. It is merely an illustration of how the cryptocurrency ICO space has evolved over the coming years. A lot of investors are more than willing to give money to random strangers without doing their due diligence. That is not acceptable by any means.

En wéér gaan burgers alles zelf doen

Een mooi artikel van Tine de Moor van de Universiteit Utrecht over de derde golf van burger organisaties. Na gilden in de middeleeuwen en boerenleenbanken zitten we nu in derde collectieven-revolutie.

Commons
Afgelopen week kwamen wetenschappers uit 70 landen naar de IASC2017 Conferentie in Utrecht om te spreken over "The Commons", het collectieve beheer van hulpbronnen door groepen burgers, los van overheid en marktpartijen.

Commons + Crowdfunding = Community Financiering
De theorie achter de Commons beweging is voor mij al langere tijd de inspiratie rond Community Financiering. Gecombineerd met crowdfunding levert dit nieuwe manier voor financiering en eigenaarschap op als alternatief voor volledig publieke of private initiatieven.

Nederlandse FinTech-adoptie loopt achter op rest van de wereld

Opkomende markten zoals China en India lopen voorop als het gaat om de omarming van FinTech. Nederland loopt hier achteraan. Dat blijkt uit recent onderzoek van EY.

Crowdfunding heeft veel potentie, maar ontwikkeld niet snel genoeg
In mijn vorige nieuwsbrieven heb ik mij al kritisch uitgelaten over de huidige ontwikkelingen in de Alternatieve Financieringsmarkt in Nederland en dat er actie ondernomen moet worden om door te groeien.

Lex van Teeffelen publiceerde afgelopen maandag hier ook een artikel over in het Financieel Dagblad, met als kop "Zonder ingrepen zal crowdfunding een niet ingeloste belofte blijven".

AFM: ‘Leg in reclame verschil tussen sparen en beleggen uit’
De AFM kwam zelf deze week ook nog met een waarschuwing voor organisaties die financiële producten aanbieden aan consumenten (waaronder crowdfunding platformen). Zij is al langere tijd ontevreden over aanbieders die proberen om investeerders te trekken door te wijzen op de lage rentestand. Omdat sparen en beleggen compleet andere producten (en risico categoriën) hebben gaat zij hier scherper op letten en tegen optreden.

Rocket Internet verkoopt meerderheid in Lendico

Na enkele verkopen van Alternatieve Financiers in Frankrijk wordt nu ook de Duitse Marketplace lending partij Lendico (ook actief in Nederland) verkocht aan een nieuwe eigenaar.

Consolidatie van de markt
In diverse landen begint er al een consolidatie van de markt plaats te vinden. platformen gaan actiever samenwerken, worden overgenomen of zoeken samenwerking/aansluiting bij bestaande financiële partijen. In Nederland zal dit de komende 18 maanden waarschijnlijk ook moeten gaan gebeuren om genoeg (financiële) slagkracht te houden om de aansluiting in Europa te kunnen houden.

Crowdfunding + Bier = Gouden combinatie!

Een rapport over bier en crowdfunding in het VK toont aan dat het een populaire categorie is voor investeringen (PDF). Meer dan 50 miljoen (met 65.000 investeerders) werd hiervoor opgehaald van online platformen in de afgelopen jaren.

1805 - £250,000
Het interessante aan het rapport is dat het ook kijkt naar de historie van crowd financieringen. Zo blijkt de Golden Lane Genuine Beer Brewery in 1805 al £250,000 (tegen huidige waardering ca.  £19 miljoen) opgehaald te hebben.

Smart Funding Canvas

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij de (interne) lancering van de beta versie van het Smart Funding Canvas van Startup Delta van o.a. Prins Constantijn. Een mooie stap in de goede richting om startups een beter overzicht te geven van de mogelijkheden om financiering op te halen (en om investor-ready te worden).

Helaas is het op dit moment nog erg gericht op "traditionele" financiers, zoals business angels en VCs, terwijl crowd financiering nog niet ver genoeg is uitgewerkt. Tijdens de bijeenkomst heb ik al aangeboden om actief te helpen om het Canvas verder uit te breiden, zodat bij de lancering tijdens de Amsterdam Capital Week ook nieuwe vormen van financiering ook meegenomen worden. Wordt vervolgd dus.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)