UK gemeenten crowdfunden zich uit de crisis | Crowdfunding voor 1 miljoen+ campagnes

Afgelopen week heb ik tijdens het NRC Live FinTech event tegengeluid kunnen geven op de adoratie en focus op technologie binnen FinTech. In deze nieuwsbrief een uitleg waarom ik vind dat deze focus niet correct is. Werkelijke disruptie vind plaats door mensen, niet door technologie.

Daarom ook in deze editie enkele van mijn favoriete artikelen rond community ownership en financiering. Het kan en gebeurd al!

Over enkele weken organiseren we in Utrecht de Crowdfunding Research Week, met ca. 40 ervaren internationale crowdfunding onderzoekers uit 10+ landen. Hiermee gaan we de komende jaren de trends in crowd en community financiering vanuit een academisch perspectief onderzoeken. Het voorlopige programma is nu beschikbaar.

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

NRC Live FinTech - Te veel focus op Technologie

Mijn lezing die ik heb gegeven tijdens het NRC Live FinTech event  waarbij ingegaan ben op de volgende fase financieringsrondes bij crowdfunding van 1-50 miljoen euro. Hierbij geef ik een blik in de toekomst wat er nodig is om dit te bereiken en welke juridische, organisatorische en financiële uitdagingen er zijn om dit te bereiken in Nederland.


In deze nieuwsbrief een actueel voorbeeld van een vliegtuig van ruim 1 miljoen euro die wordt aangekocht via crowdfunding via een innovatief model.


NRC Live Fintech: Veel Tech optimalisatie, weinig disruptie

Wat me bij deze FinTech congressen steeds weer opvalt is de sterke focus op Tech. De titel van dit event was "Disruptie in de financiële sector", maar de aangeboden diensten waren meer gericht op efficiëntie dan werkelijk disruptie. Natuurlijk kunnen er nieuwe organisaties via PSD2 diensten efficiënter aan gaan bieden, maar eigenlijk maken die organisaties vooral slim gebruik van het gebrek aan innovatie in de financiële sector in de afgelopen jaren en optimaliseren ze een niche product.

Dit blijkt wel uit de winnaar van de jury- en publieksprijs van de NRC Live (Bunq). Natuurlijk is dit een innovatief bedrijf, maar het was alleen mogelijk omdat traditionele banken het ontwikkelen van een gebruikersvriendelijke app hebben laten liggen.

Blockchain en cryptocurrencyEr waren ook weer veel lezingen over Blockchain en Cryptocurrency. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van Blockchain/distributed ledger oplossingen voor transparantie en equity crowdfunding / secondary markets. Ook cryptocurrencies worden erg belangrijk voor lokale communities. Op dit moment zitten de innovaties echter nog erg in de R&D fase waardoor er nog weinig bruikbare toepassingen zijn.

Tijdens de Dutch Fintech Awards (enkele weken geleden) was ik jury-lid en alle Blockchain oplossingen die daar langskwamen waren nog niet eens uitontwikkeld.

Meer aandacht voor community innovatie binnen FinTech
Daarentegen zijn er veel innovatieve ontwikkelingen rond community financiering die al vele jaren erg succesvol zijn en steeds meer gebruikt worden, die wat mij betreft onderbelicht zijn. Waarschijnlijk omdat het bottom-up gebeurd en veel minder op Technologie, maar meer op mensen is gebaseerd, waardoor het door 1 organisatie minder eenvoudig schaalbaar in te zetten is. De impact op de maatschappij is echter er groot.

Hier vind echter de werkelijke disruptie plaats in de financiële sector!

Community Capital in Action: New Financial Models for Resilient Cities

Een uitgebreid artikel met goede voorbeelden van Civic Crowdfunding en Community Ownership door onderzoeker Levente Polyák waar we ook in Nederland veel van kunnen leren.

In veel steden die te maken hadden met leegstand, zijn lokale initiatieven ontstaan om in gezamenlijk eigendom de gebouwen aan te kopen, op te knappen en de buurten een impuls te geven.

Internationale Crowdfunding Research Week Utrecht

Van 7-9 juni komen een 40-tal professoren, senior onderzoekers en PHD researchers uit een tiental landen uit Europa naar Utrecht voor de eerste editie van de Crowdfunding Research Week.

Binnen universiteiten in Europa zijn steeds meer onderzoekers zich aan het richten op crowdfunding onderzoek, maar er is nog weinig uitwisseling tussen de universiteiten en onderzoekscentra.

Research Consortia en onderzoeksprojecten
Het European Centre for Alternative Finance (ECAF) organiseert deze bijeenkomst met als doel om kennis te delen, maar vooral ook om nieuwe onderzoeksconsortia te vormen voor meerjarige onderzoeksprojecten.

Een eerste draft van het programma kan hier gedownload worden door geïnteresseerden.

Crowdfunding voor vliegtuigen

Via Geldvoorelkaar.nl heeft APOC Aviation voor de tweede keer een succesvolle crowdfunding campagne gedaan om overbruggingskapitaal op te halen. Via het platform werd 1,3 miljoen euro opgehaald, terwijl in een eerdere campagne 886.400 euro werd opgehaald. Deze lening werd vervroegd afgelost.


Met het geld wordt een vliegtuig aangekocht, die daarna gedemonteerd wordt, waarna de onderdelen verkocht worden op de internationale markt.

Financieringsconstructie zonder bank
De organisatie heeft een bijzonder model, waarbij zij via informele investeerders vliegtuigen aankoopt en deze lening daarna aflost via een lening van 24 maanden van de crowd.

Gemeenten in VK crowdfunding zich uit de crisis

12% van de 418 gemeenten in het Verenigd Koninkrijk maken al gebruik van Civic Crowdfunding om lokale burgerinitiatieven te faciliteren en co-financieren.

Plymouth - £1M extra financiering
Een goed voorbeeld is de regio Plymouth. Hier werd met een budget van £60.000 een lokaal platform opgezet waar burgers met de juiste postcode een eigen project konden starten. In de eerste 12 maanden werd £430,000 opgehaald voor 100 lokale projecten. Op dit moment is al £997,260 opgehaald voor 164 projecten.

Civic Crowdfunding Monitor
In Nederland wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan Civic Crowdfunding. Morgen wordt door 1%CLUB, Voorjebuurt en de Hogeschool van Amsterdam de resultaten van de Civic Crowdfunding monitor gepresenteerd. Daarnaast worden er cases van andere gemeenten besproken. Aanmelden kan nog hier voor deze bijeenkomst.

Crowdfunding mét fiscaal voordeel: eerste platform erkend in België

Het Belgische MyMicroInvest heeft als eerste Belgische crowdfundingplatform de erkenning van de toezichthouder (FSMA) ontvangen om fiscaal vriendelijk via crowdfunding te kunnen investeren.

Daarbij moet echter wel opgemerkt worden dat banken die ook een crowdfundingplatformen ondersteunen (zoals Bolero Crowdfunding), maar ook internationale platformen met een Mifid licentie die actief zijn in België (zoals Lendahand) hier ook al gebruik van kunnen maken.

De volledige lijst is hier te vinden.

Transparency & Customer Engagement at Equity Crowdfunding Platform WiSeed

Een verdiepend interview over de manier waarop het Franse Equity Crowdfunding Wiseed haar investeerders actief probeert te binden aan haar platform.

Wiseed Premium
Via het Wiseed Premium model proberen zij zich te focussen op de actief investeerders om hen er bij te betrekken. Ze gebruiken hiervoor intern de 20/20/20 regel. Investeerders die €20.000 hebben geïnvesteerd of 20 investeringen hebben gedaan (beide in de laatste 20 maanden) komen er voor in aanmerking. Op dit moment zijn dit ca. 1000 leden (van de 85.000 aangesloten investeerders op het platform). De leden krijgen toegang tot speciale events en eerder toegang tot investeringsmogelijkheden.

Contact

Advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)