Vanaf 1 okt €5m crowdfunden | Crowd Relations Patreon | Robo Advisors

Interessante week. Afgelopen maandag bij DNB voor overleg over lange-termijn ontwikkelingen AltFin sector en op dit moment in Athene voor een jaarlijks overleg met de Europese Commissie met 28 EU Crowdfunding experts en aansluitend het CrowdDialog event met 400+ crowd experts.

Deze week is een interview van me online gekomen voor Emerce over "Next Level Funding" over crowdfunding voor scale-ups tot IPO (incl ICO).

Op crowdfunding gebied is verder veel interessant nieuws te melden. Vanaf 1 oktober mogen crowdfunding rondes tot 5 miljoen euro gaan, de branchevereniging gaat afspraken over continuïteit vastleggen en de 3e editie van de Crowdfunding Awards zijn aangekondigd.

Ook een mooi artikel van een Patreon die meer tools beschikbaar heeft voor Crowd Relations en een long-read over Robo-Advisors.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

PS2. Mijn persoonlijke hoogtepunt afgelopen week staat onderaan deze nieuwsbrief.

5M crowdfunden vanaf 1 oktober + meldingsplicht

Er is nog weinig over geschreven (ook nog niet door AFM), maar een belangrijke stap om crowdfunding voor grotere bedrijven mogelijk te maken is nu al gezet. Via een officiële aankondiging in de Staatscourant is bekend gemaakt dat het binnen de Wft (5:2) mogelijk wordt om onder bepaalde voorwaarden gebruik te maken van de vrijstelling om financiering voor effecten op te halen tot €5 miljoen (was €2,5 miljoen).

Meldingsplicht en standaard template voor informatievoorziening
Aanvullend worden wel een aantal extra bepalingen opgenomen. Zo wordt het verplicht om de AFM vooraf te informeren over de nieuwe financieringsronde en wordt het verplicht om een vastgesteld template te gebruiken voor het beschrijven van de investeringsronde (een "prospectus-light") en hierin informatie op te nemen over de aanvrager, de risico's, de kosten en waar het opgehaalde geld voor gebruikt gaat worden.

De regels gaan 1 oktober in. Benieuwd wanneer de eerste financiering van 5 miljoen gerealiseerd gaat worden.

Patreon Relationship Manager - Crowd Relations tool Patreon

Ik ben wel vaker positief geweest over Patreon en dat enthousiasme lijkt nu ook de door een grotere groep gedeeld te worden. Investeerders hebben Patreon een forse financiële injectie gegeven en het bedrijf gewaardeerd op $450 miljoen.  Dit jaar verwacht Patreon $150 miljoen uit te keren. In perspectief: Dit is vergelijkbaar met de gehele Nederlandse crowdfunding markt.


Manage je fans (crowd relations)
Het platform bouwt ook stug door aan nieuwe functionaliteiten. Zo hebben de "creators" sinds deze zomer de beschikking over PRM, een Patron Relationship Manager met functies die vergelijkbaar zijn met een traditioneel CRM (Customer Relationship Management).

Daarmee is het mogelijk om je patrons die jou financieren te "managen". In het PRM is het mogelijk om aantekeningen te maken over de contacten met de patrons en de geschiedenis van hun bijdragen bijhouden.

Additionele tools voor Patrons - Early access en Patreon Lens
Om het interessanter te maken voor Patrons worden er ook steeds meer "business tools" geïntroduceerd zoals early-access (informatie is eerder te zien door patrons) en Patreon Lens, een Snapchat-tool om snel "achter de schermen" informatie te delen met de fans.

​Grip op je eigen buurt: bewoners kopen winkelpanden

Een uitgebreid artikel over een van de initiatieven waar ik bij betrokken ben, de Jan Evertsen buurtcoöperatie. Hierbij zetten buurtbewoners zich in om samen vastgoed in de eigen buurt aan te kopen via een gezamenlijke vastgoed coöperatie.

Branchevereniging crowdfunding voegt continuïteit-regel toe

Crowdfunding gaat een volgende fase in en de branchevereniging Nederland Crowdfunding wil zelf het goede voorbeeld geven.

“Bij de recente vergadering van de AFM is duidelijk geworden dat nieuwe wetgeving wel gewenst is maar nog jaren op zich kunnen laten wachten. Zolang gaat het bij de branchevereniging niet duren.”

Enige tijd geleden werd er al een gedragscode opgesteld met 9 afspraken waar de aangesloten partijen zich aan zullen houden. Hier wordt naar aanleiding van de discussies van de afgelopen maanden een extra artikel aan toegevoegd waarbij platformen zullen communiceren op welke manier zij de continuïteit van het uitbetalen van leningen zullen garanderen bij een faillissement van het platform zelf.

Crowdfunding Awards
Tegelijkertijd wordt voor de 3e keer de Crowdfunding Awards gehouden. Dit initiatief is belangrijk voor de branche om goede voorbeelden te tonen en aan breder publiek de kansen en successen van crowdfunding te delen.

Next level funding: IPO of alternatief?

Een uitgebreid artikel op Emerce over de mogelijkheden voor groeifinanciering. Er wordt $140 miljard geïnvesteerd in startups, maar de financiers verschuiven van VCs naar steeds grotere crowdfunding rondes voor scale-ups en miljoenen rondes in ICOs.

NIBC whitepaper over groeikapitaal
Deze week is NIBC ook naar buiten gekomen met een handig overzicht over groeikapitaal. Van crowdfunding en NPEX tot Mezzanine financiering en veel andere initiatieven

Download rapport rechtstreeks hier (PDF).

"What are Robo-Advisors and What you Need to Know"

Voor iedereen die wil weten wat de volgende fase van marketplace/P2P-platformen is, adviseer ik om dit artikel te lezen.

Het is te uitgebreid om hier samen te vatten, maar het gaat o.a. over de ontwikkelingen van Machine Learning (wie controleert de algoritmes die via machine learning worden opgebouwd) en het automatisch investeren en spreiden van institutioneel en particulier geld.

Samenwerking AltFin en traditionele financiers

Via Lex van Teeffelen twee tips ontvangen van interessante afspraken tussen Fintech startups en de traditionele financiele sector.

Lendahand krijgt investering van ICCO
De Fintech start-up Lendahand  (financier van micro-krediet leningen in ontwikkelingslanden) gaat samenwerken met de ontwikkelingsorganisatie ICCO. ICCO wordt mede-aandeelhouder in Lendahand en gaan actief samenwerken.

Samenwerking Voldaan en SNS Bank
Factoring bedrijf Voldaan is een samenwerking aangegaan met SNS Bank. SNS Bank zal ook de diensten van Voldaan aanbieden en promoten.

Beide berichten tonen aan dat nieuwe en traditionele aanbieders van financiering steeds vaker de samenwerking gaan zoeken. Dit is normaal in de nieuwe fase waarin de AltFin industrie in Nederland gekomen is, waarbij alle partijen weten dat er actief samenwerking gezocht moet worden met de juiste partners om op lange termijn te blijven overleven.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)

Persoonlijk hoogtepunt: WK Triathlon Rotterdam!