Verleid worden om te investeren? | Mona Keijzer | Flitskrediet voor MKB

Sinds deze week weten we dat staatssecretaris Mona Keijzer verantwoordelijk is voor MKB financiering. Binnenkort maar eens op de koffie :)

Deze week aandacht voor het AltFi Global event in Amsterdam volgende week met veel (institutionele) investeerders en grote Europese platformen, een analyse over Fintech investeringen van banken en verzekeraars en een discussie over "flitskredieten" voor het MKB en hoever mag je als projecteigenaar (en platform) gaan in het promoten van de campagne op social media?

Daarnaast enkele artikelen over Community Finance. In Schotland is onderzocht hoe Community Development Trusts werken (kaders en ondersteuning van bovenaf is nodig). Daarnaast een analyse van crowdfunding investeringen in de sport.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

"Will Amsterdam cement its position as a global fintech hub?"

Volgende week is het AltFi Global event na enkele jaren in New York voor het eerst in Europa. In Amsterdam zullen Europese sprekers en vertegenwoordigers van de belangrijkste platformen, investment managers, (institutionele) investeerders, juristen en beleidsmakers aanwezig zijn.

In aanloop er naar toe werd ik geïnterviewd door de organisator van het event hoe we in Nederland (Amsterdam) een leidende positie kunnen behouden of (terug)krijgen.

Digital banking en robo-advice
In deze editie zal nadrukkelijk aandacht zijn aan de internationale trends voor digital banking en robo-advice. Later in deze nieuwsbrief kom ik over dat onderwerp uitgebreider terug.

Panel-discussie: AltFin regelgeving harmoniseren in Europa
Zelf zal ik een sessie hosten en modereren rond het harmoniseren van regelgeving rond Fintech/Alternatieve Financiering in Europa. Met sprekers van Younited Credit (Frankrijk - €500 miljoen aan P2P consumenten leningen), FG Lawyers (juridisch expert in NL en EU regelgeving), Creditshelf (Duits MKB leenplatform) en 4finance (€5 miljard aan consumentenkrediet in 17 landen) verwacht ik interessante discussies.

Enkele onderwerpen die we zeker gaan bespreken zullen de (mogelijke) botsingen tussen nationale en Europese wetgevingen zijn (vooral voor leningen) en kansen en risico's rond PSD2 en GDPR.

Mona Keijzer verantwoordelijk voor toegang tot financiering MKB

Nu het Kabinet Rutte-3 beëdigd is en de bewindslieden de portefeuilles verdeeld hebben, weten we nu ook dat Mona Keijzer verantwoordelijk is voor het MKB. Ze geeft zelf aan om zich ook actief in te willen zetten voor een beter en sterke ondernemersklimaat.

Ik spreek haar graag binnenkort verder om uit te dragen hoe de alternatieve financiers hier naar mijn mening een sterke bijdrage aan kunnen en moeten leveren.

Hoe persoonlijk mag digitale marketing worden? Wordt je verleid om te investeren in verkeerde projecten?

Een interessante blog van AFM over persoonlijke beïnvloeding bij de marketing van producten en diensten. Met online tools (Facebook likes, klik- en surfgedrag) is ons online gedrag nauwkeurig te volgen en te meten. Het artikel is breed opgezet, maar ik bedacht me wat de impact op de online financieringsmarkt zou kunnen zijn.

Facebook advertenties voor projecten

Op dit moment wordt door projecten al gebruikt gemaakt van gerichte advertenties op sociale media om nieuwe investeerders te lokken. Dit is voornamelijk normale marketing, maar wanneer gebruik gemaakt wordt van aanvullende kennis, dan kan hier een risico van beïnvloeding ontstaan.

Het wordt al interessanter/risicovoller wanneer de projecteigenaar niet zelf de advertenties gaat plaatsen, maar het platform. Wat is de impact wanneer platformen de projecten die zij zelf hebben beoordeeld actief gaan aanbieden aan nieuwe investeerders? Geven zij dan investeringsadvies? Welke belangen vertegenwoordigen zij dan?

De volgende quote uit het blog is dan ook interessant:

We verwachten dan ook dat financiële instellingen de achterliggende principes van de zorgplicht en het parp-proces in acht nemen bij hun digitale marketingactiviteiten. Dat wil zeggen, hoe meer de financiële instelling weet over zijn klant, hoe groter wij diens zorgplicht achten naar die klant.

Een platform gaat steeds meer over de klant weten. Wellicht heeft hij/zij al eerder geïnvesteerd in (vergelijkbare) projecten bijvoorbeeld, of via Facebook likes is te achterhalen dat hij/zij crowdfunding platformen of projecten volgt. Dit is waardevolle kennis en natuurlijk ook zeer interessant om vergelijkbare projecten aan te bieden.

Allemaal zeer nuttige informatie voor marketeers. Maar vanaf welk moment gaat growth-hacking over in misleiding?

ING investeert fors in Fintech - ook in "flitskrediet"

Net als andere banken heeft ING nu ook een grote oorlogskas beschikbaar gesteld voor het investeren in Fintech bedrijven. ING Ventures heeft met €300 miljoen ruim het hoogste bedrag beschikbaar om te investeren. Volgens het FD heeft ABN Amro een fintech-fonds met €10 miljoen en Aegon heeft €100 mln te besteden. Aegon heeft de afgelopen jaren ook voor €175 miljoen beschikbaar gesteld voor MKB bedrijven in Engeland.

ING financiert via Kabbage MKB in Italië en Spanje

ING heeft zich al eerder ingekocht in Fintech startups. In 2015 werd al een belang genomen in Kabbage, een Amerikaanse aanbieder van kleine MKB-kredieten (tot €100.000). Als onderdeel van de samenwerking werd een pilot gestart in Spanje waarbij ING de financiering beschikbaar stelt die via Kabbage wordt verstrekt aan de ondernemers. Deze week werd aangekondigd deze pilot uit te breiden en ook Italiaanse MKB ondernemers via dit platform financiering aan kunnen vragen.

ING investeert niet in Nederlands MKB via online platformen - gewenst of niet?

Het is opvallend dat financiering niet aan het Nederlandse MKB beschikbaar wordt gesteld. Volgens het FD was Wilfred Nagel, de recent teruggetreden chief risk officer van ING, geen voorstander hiervan, omdat de marges in Nederland te klein zouden zijn. Dit werd bestreden door Lex van Teeffelen waarop Nagel zelf weer reageerde.

Los van het feit of de Nederlandse markt wel of niet rendabel is (Lendico en Spotcap zijn op deze markt al langer actief en ook ABN Amro heeft met New10 zich op deze markt gestort) is het de vraag of dit soort van "flitskredieten" voor het kleinzakelijke MKB wel wenselijk is.

Op basis van dit nieuws schreef Michel Werkman een artikel hierover. Hij is namelijk zeer kritisch over het gemak waarop MKB ondernemers financiering kunnen ophalen en vergelijkt het met de periode voor de crisis in 2008 waarin bijna onbeperkt geleend kon worden. Nadat er van 2010-2016 veel conservatiever naar werd gekeken, lijkt er nu een FOMO te ontstaan waarin banken (en andere financiers) zich halsoverkop op deze markt richten en (te?) makkelijk kredieten verstrekken.

"Juist voor de risicoafweging bij bedrijfsfinancieringen is de combinatie van subjectieve beoordeling over de ondernemer, over diens vaardigheden en plannen en het objectieve oordeel over zijn cijfers en businessplan, altijd cruciaal gebleken. Op het moment dat dit werd losgelaten, is het in de kredietverlening fout gegaan. Fout voor de bank, want die kreeg te maken met oninbare vorderingen. Fout voor de ondernemers want er ontstond onnodige overcreditering."

Is het genomen risico niet te hoog? Werken de nieuwe algoritmen beter om risico's in te schatten dan 10 jaar geleden? Of blijfthet belangrijk, ook voor kleine kredieten, om de ondernemer in de ogen te kijken? De tijd zal het leren.

Hieronder nog een overzicht van Pascal Spelier met huidige Fintech investeringen van Nederlandse banken en verzekeraars.

Community Finance: Initiatieven van onderop vragen condities van bovenaf

"Initiatieven van onderop vragen condities van bovenaf". Dit is een van de uitkomsten van de studiereis van LSAbewoners, Labyrinth Onderzoek en Advies en Geldstromen door de Wijk naar Schotland met deelnemers vanuit lokale initiatieven, gemeenten en woningcorporaties.


De overheid in Schotland is daarin een stuk verder dan in Nederland, in stimulering, wetgeving en financiering. Ook de initiatieven zijn verder ontwikkeld. In hun soms lange geschiedenis zijn ze uitgegroeid tot professioneel aangestuurde organisaties, de ‘Community Development Trusts‘.


Ondernemerschap
Community Development Trusts  (CDT’s) zijn eigendom van en worden geleid door de lokale gemeenschap. Ze hebben tot doel de lokale gemeenschap duurzaam te versterken en richten zich daarbij op een breed scala van economische, sociale, culturele en ruimtelijke onderwerpen. Ze worden echter wel ondernemend (met business-case) gerund.

Aankoop eigen eiland
Op het eilandje Gigha zijn bewoners daarin nog een stap verder gegaan: zij hebben zich georganiseerd in de Isle of Gigha Heritage Trust en een groot deel van hun eiland voor 4 miljoen pond gekocht. Er ligt een businesscase onder om het geheel renderend te houden. Belangrijk daarin zijn economische activiteiten als het toerisme en de exploitatie van enkele windmolens.

Community Finance loket is nodig voor juiste kaders van bovenaf
Lokale overheden kunnen dit soort initiatieven een boost geven door lokaal dit soort kennis te bundelen en activiteiten te faciliteren via een Community Finance loket. Een van de conclusies in Schotland was ook dat dit kader nodig is om de lokale initiatieven het zetje te geven wat nodig is. Het gaat hierbij voor om de opstartfase en het delen van kennis en ervaringen. Ik schreef hier al eerder kort over hoe dit opgezet zou kunnen worden.

Meepraten hierover? Op 1 december vind er een bijeenkomst plaats in Krachtstation in Utrecht. Aanmelden kan via de site van LSAbewoners. Maar je kunt me natuurlijk ook altijd bellen of mailen.

Shake-out: Wekomenerwel stopt haar activiteiten

Vandaag stopt Wekomenerwel.nl formeel met haar activiteiten. Het platform was een van de eerste crowdfunding platformen in Nederland en mede-oprichter van de Crowdfunding branchevereniging. Het platform is altijd klein gebleven en is niet snel genoeg gegroeid om een structurele

Shake-out zet zich door
Dit jaar zou de shake-out gaan starten en dat is ook gebleken uit andere kleine platformen die zijn gestopt. De komende 12 maanden gaat spannend worden voor de overgebleven platformen. Wanneer de nieuwe regelgeving geïmplementeerd zal gaan worden (eind 2018/begin 2019) zullen platformen waarschijnlijk fors moeten gaan investeren. Het wordt interessant om te zien wie hier dan nog budget voor heeft en wil blijven investeren tegen die tijd.

Is crowdfunding de toekomst voor het voetbal?

Een opvallend artikel op Sportnext. Waarom zouden we crowdfunding investeringen ook niet gaan inzetten in de sport? Op dit moment worden crowdfunding binnen de sport vooral voor donaties (of rewards) ingezet, maar er is veel meer mogelijk.


In het buitenland zijn een aantal voetbalclubs al erg succesvol:

  • In de zomer van 2014 haalden supporters van Portsmouth £270.000 op voor de aanleg van diverse voetbalvelden waar de spelers van de jeugdopleiding konden trainen. Bijna 5500 mensen participeerden in de drie maanden durende campagne.
  • In het Italiaanse Parma werd €170.000 opgehaald voor het 'Crociato' Museum om de prijzen en memorabilia te huisvesten nadat de club failliet ging. Het museum werd begin dit jaar geopend en heeft geholpen bij de herstart van Parma.
  • In Engeland heeft Stevenage in zes weken tijd £600.000 ingezameld voor de bouw van een nieuwe tribune. Meer dan 200 fans hebben bedragen tussen de £500 en £25.000 geïnvesteerd, o.a. in leningen met een jaarlijks rendement.
  • Het Spaanse Eibar moest €1,9 miljoen aan aandeelhouderskapitaal ophalen om in de Primera Division te mogen starten in 2014. Via een campagne hebben uiteindelijk 11,130 aandeelhouders (uit 65 landen) geïnvesteerd om het geld bij elkaar te brengen.

Community Finance voor vastgoed of grond BV voor verenigingen en culturele instellingen
In Nederland lijkt dit nu ook langzaam op gang te komen. Ik werk de laatste tijd steeds vaker samen met organisaties die een deel van hun vastgoed (stadion, theater) of grondbezit in eigen beheer willen gaan nemen of juist de aanwezig waarde willen ontsluiten voor andere investeringen.

Via het opzetten van een Community Finance aanpak en juridische structuur kun je hiermee het eigenaarschap bij een groep betrokken investeerders leggen en zekerheid bieden aan de vereniging of culturele instelling over (vaak lagere) huurkosten. Ik merk dat het vaak een eye-opener is voor die organisaties en dat er veel meer mogelijk is dan ze vaak zelf denken.

Crowdfunding in Nederland op weg naar 28 procent groei in 2017

Crowdfundmarkt verwacht dat de markt voor financieringen via crowdfunding aan het eind van het jaar uitkomt op 172 miljoen euro. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van 2016. Er is dus nog steeds groei, maar helaas vlakt de groei nog verder af.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).

Boek

Deze week aandacht voor een nieuw crowdfunding boek van Martijn Arets en Koen van Vliet: Crowdfunding voor Dummies.