Diversity challenges for a sustainable Fintech

Komende maand spreek ik op een congres over "sustainable fintech" over de uitdagingen voor vrouwen en minderheden om te ondernemen. De afgelopen 10 jaar hebben de (kleine) interventies in Nederland beperkt effect gehad op de toegang tot financiering voor hen. Een brede systeemaanpak is nodig.

Diversity challenges for a sustainable Fintech

Op 13 en 14 april wordt in Pavia (Italië) de tweede editie gehouden van het academische congres "Environmental Finance for the Common Good".

Dit jaar is er een sterke focus op de "Diversity challenges". Ik ben vereerd om hier namens de Universiteit Utrecht een bijdrage aan te mogen leveren en ook om te leren van de aanpak in andere landen om ondernemerschap (en financiering) diverser en inclusiever te maken. Het is een breed internationaal probleem namelijk dat de kansen voor ondernemerschap ongelijk verdeeld zijn.

De (kleine) interventies en activiteiten die op dit gebied hebben plaats gevonden in de afgelopen jaren hebben helaas geen structurele verbetering opgeleverd. Een brede, institutionele aanpak is nodig.

Weinig verbeteringen in Nederland in afgelopen jaren

De afgelopen jaren is hier namelijk op allerlei manieren aandacht voor gevraagd, maar het heeft geen effect gehad. Natuurlijk zijn er initiatieven als Fundright geweest om fondsen diverser te maken en zijn er doelgroepfondsen zoals Borski Fund, maar toch blijkt het investeringskapitaal naar vrouwen en minderheden niet toe te nemen.

Zelf onderzoek en publiceer ik er ook al sinds 2021 over en ik zie nog geen grote veranderingen. Afgelopen weken kwamen er weer een aantal artikelen in het nieuws over deze funding gap door Ernst Rustenhoven (die ook aandacht vraagt voor bredere focus op diversiteit in financiering dan alleen gender) en Claire Tange die met 5 reden komt waarom investeerders in vrouwen moeten investeren.