Geldvoorelkaar ontvangt Europese Crowdfunding vergunning

Geldvoorelkaar is de achtste crowdfunder die van de AFM een vergunning heeft gekregen. De tijd begint te dringen voor andere platformen. Die hebben nog maar 5 weken om een aanvraag in te dienen bij de AFM om voor het eind van het jaar zeker te zijn van de vergunning.

Geldvoorelkaar ontvangt Europese Crowdfunding vergunning

Als een van de oudste crowdfunding platformen van Nederland (opgericht in 2011), heeft Geldvoorelkaar nu ook de Europese crowdfunding vergunning ontvangen.

Met meer dan 2.000 projecten en €500 miljoen aan financieringen, zijn zij een van de grootste crowdfunding platformen in Nederland, maar tevens ook een van de grootste crowdfunders van Europa. CEO Ilse Nobel zegt hierover ook in het persbericht:

"Onze groeiambities zijn groot, eerst nationaal en op termijn ook internationaal. Deze vergunning is daarvoor cruciaal.”"
Ilse Nobel, CEO Geldvoorelkaar

Nog maar 23 platformen in Europa

Op dit moment hebben slechts 23 platformen deze Europese vergunning ontvangen in Europa. Opvallend genoeg is Geldvoorelkaar wel al weer het 8e platform in Nederland (7 bestaande platformen + het Amerikaanse Wefunder).

Aan het begin van het jaar voorspelde ik dat er aan het eind van dit jaar nog maar 15 crowdfunding platformen in Nederland over zullen zijn, van de 50+ die er op dit moment actief zijn. Het wordt voor een groot aantal platformen de komende maanden dan ook nog hard werken om de vergunning op tijd aan te vragen en voor het eind van het jaar te ontvangen.

Nog 5 weken tot indienen aanvraag bij AFM

De overgebleven platformen hebben nog exact 6 maanden om de vergunning binnen te halen. Op 10 november 2023 moet een platform namelijk de vergunning ontvangen hebben om diensten aan te kunnen blijven bieden.

De AFM heeft zelf echter als deadline 11 mei 2023 aangegeven (over 5 weken dus) wanneer een platform een volledige aanvraag ingediend moet hebben, zodat zij voldoende tijd hebben voor de beoordeling. Als een aanvraag daarna binnenkomt kunnen zij niet meer garanderen dat een platform voor 10 november de vergunning ontvangt.

Een groot aantal platformen heeft op dit moment al een aanvraag ingediend wacht op de definitieve goedkeuring, of aanvullende vragen van de AFM. De komende maanden zal het aantal dan ook nog wel snel toenemen. Aan het eind van het jaar kunnen we de belans opmaken of er inderdaad 15 platformen zijn overgebleven.

€5 miljoen en geen bovengrens meer voor investeerders

De nieuwe crowdsfunding vergunning geeft meer kansen voor ondernemers en investeerders. Zo wordt de maximale omvang van projecten verhoogd van €2,5 miljoen naar €5 miljoen, is er meer transparantie en bescherming voor investeerders en vervalt de bovengrens van €80.000 die individuele investeerders mochten investeren per platform.

Hoewel de huidige overgang voor de sector een uitdaging is, ook omdat er vaak ook grote aanpassingen aan infrastructuur en (interne) processen moeten worden doorgevoerd, levert het uiteindelijk meer mogelijkheden en transparantie op voor ondernemers en investeerders. De nieuwe Europese crowdfundingvergunning zal zeker een goede basis zijn voor de verdere groei van deze sector.