Terugblik MKB Financieringscongres | 1 miljard crowdfunding | Belastingvrije aandelen personeel | Groei ECSP vergunningen

Terugblik MKB Financieringscongres | 1 miljard crowdfunding | Belastingvrije aandelen personeel | Groei ECSP vergunningen
Duiding geven bij Nieuwsuur over groei van crowdfunding markt naar €1 miljard

Na enkele weken stilte, weer een nieuwsbrief. Bedankt voor de mailtjes en berichtjes met de vraag of ik gestopt was of dat er een technisch probleem was. Ik ben zeker niet van plan om te stoppen. Maar het is fijn om te horen dat de nieuwsbrief gewaardeerd en goed gelezen wordt.

De afgelopen weken lukte het helaas niet om de nieuwsbrief te sturen vanwege de drukte rond het MKB Financieringscongres (hierover meer in deze nieuwsbrief), veel reizen voor enkele internationale projecten (op dit moment zit ik in Slovenië) en de oplevering van een onderzoek naar medewerkersparticipatie (ook hierover meer in deze nieuwsbrief).

De week echter weer een volle nieuwsbrief met een analyse welke Europese crowdfundingplatformen nu hun ECSPR vergunning hebben ontvangen, alle details over de aankondiging dat er vorig jaar voor meer dan €1 miljard gecrowdfund is en een samenvatting van enkele podcasts waar ik aan deel mocht nemen en de publicatie van een speciale bijlage over non-bancaire financiering bij het FD.

Artikelen:

  • Samenwerking en rol van adviseurs centraal bij jaarcongres SMF
  • Non-bancaire financiering is onmisbaar
  • 12 crowdfunding platformen hebben Europese vergunning
  • €1 miljard crowdfunding in 2022
  • CNV: Oproep kabinet voor belastingvrije aandelen personeel
  • Podcast: Stop hunting for the next unicorn
  • Podcast: Meer samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers

Samenwerking en rol van adviseurs centraal bij jaarcongres SMF

5 juni vond het 3e MKB Financieringscongres plaats. Met meer dan 150 enthousiaste non-bancaire financiers en adviseurs was het een geslaagd congres waarin de samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers en de groeiende rol van onafhankelijke adviseurs centraal stond.

Ook dit jaar weer een mooie line-up van sprekers met Medy van der Laan (NVB), Ralph van Dam (Geldfit Zakelijk), Edin Mujagic (OHV Vermogensbeheer), Christaan de Goeij (Windesheim) en Hans Biesheuvel (ONL),

Lees verder: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/mkb-financieringscongres-smf-2023/

Samenwerking en rol van adviseurs centraal bij jaarcongres SMF
5 juni vond het 3e MKB Financieringscongres plaats. Met meer dan 150 enthousiaste non-bancaire financiers en adviseurs was het een zeer geslaagd congres waarin de samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers en de groeiende rol van onafhankelijke adviseurs centraal stond.

Non-bancaire financiering is onmisbaar

Afgelopen week verscheen er een speciale bijlage in het Financieel Dagblad waarbij uitgebreid ingegaan werd op de groei van de (vastgoed) non-bancaire financieringsmarkt.

Hierbij werd uitgebreid gebruik gemaakt van de cijfers van Stichting MKB Financiering en werd ik aan de hand van een aantal stellingen geïnterviewd over de toekomst van de mkb financieringsmarkt.

Meer informatie en de volledige bijlage: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/non-bancaire-financiering-is-onmisbaar/

Non-bancaire financiering is onmisbaar
De Financier is een bijlage bij het FD waarin de huidige ontwikkelingen in de (vastgoed) non-bancaire financieringsmarkt worden besproken.

12 crowdfunding platformen hebben Europese vergunning

Een analyse van de data van ESMA over de Europese crowdfundingplatformen laat zien dat er nu 41 platformen de vergunning hebben ontvangen, waarvan 12 in Nederland.

Deze consolidatie brengt echter ook kansen met zich mee en vind ik een heel goede ontwikkeling. De grote, professionele platformen die over blijven, kunnen nu nog beter kwaliteit gaan leveren en ook voor ondernemers en adviseurs wordt het speelveld een stuk overzichtelijker.

Meer informatie: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/12-crowdfunding-platformen-hebben-europese-vergunning/

12 crowdfunding platformen hebben Europese vergunning
Een analyse van het aantal crowdfundingplatformen met de Europese crowdfunding vergunning laat zien dat er nu 41 platformen de vergunning hebben ontvangen, waarvan 12 in Nederland.

€1 miljard crowdfunding in 2022

De crowdfunding sector is sterk gegroeid in 2022. In totaal werd er ruim €1 miljard opgehaald en de 3 grootste platformen verstrekten allemaal meer dan €100 miljoen.

De impact op de mkb financieringsmarkt is dan ook groot met 2.800 ondernemers die gefinancierd zijn. Meer informatie en de volledige lijst: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/1-miljard-crowdfunding-in-2022/

€1 miljard crowdfunding in 2022
De crowdfunding sector is sterk gegroeid in 2022. In totaal werd er ruim €1 miljard opgehaald en de 3 grootste platformen verstrekten allemaal meer dan €100 miljoen. De impact op de mkb financieringsmarkt is dan ook groot met 2.800 ondernemers die gefinancierd zijn.

CNV: Oproep kabinet voor belastingvrije aandelen personeel

CNV roept kabinet en werkgevers op om tot €2.000 belastingvrij aandelen aan het eigen personeel te mogen schenken, zodat niet alleen het hoger management, maar alle medewerkers aandelen kunnen krijgen en kunnen profiteren van winstgroei van een onderneming.

Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht waar ik aan heb meegewerkt toont inderdaad aan dat dit goed is voor werkgevers en werknemers. Op dit moment gebruikt slechts 11% van de bedrijven in Nederland medewerkersparticipatie en dan ook nog slechts voor een deel van het personeel. Dit is veel lager dan het Europese gemiddelde (30%) en in Frankrijk ligt dit percentage zelfs boven de 80%.

Er zijn in Nederland nog veel drempels die bredere inzet beperken, waaronder ook veel onwetendheid bij werkgevers en werknemers, maar zeker ook bij (bedrijfs)adviseurs over de (on)mogelijkheden.

Lees hier de oproep van CNV en download het nieuwe rapport van de UU: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/cnv-oproep-kabinet-voor-belastingvrije-aandelen-personeel/

CNV: Oproep kabinet voor belastingvrije aandelen personeel
CNV roept kabinet en werkgevers op om tot €2.000 belastingvrij aandelen aan het eigen personeel te mogen schenken. Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht toont inderdaad aan dat dit goed is voor werkgevers en werknemers. Toch zijn er nog veel drempels die bredere inzet beperken.

Podcast: Stop hunting for the next unicorn

Zoals regelmatige lezers van mij nieuwsbrief weten, ben ik geen groot voorstander van de extreme focus van startups op de "unicorn-status". Daardoor worden veel innovatieve (en ook snelgroeiende) initiatieven ondergesneeuwd die hierdoor veel minder financiering op kunnen halen en ook minder impact maken dan mogelijk is.

Ik ben dan ook een groot van nieuwe financieringsvormen en innovatievere investeerders, die bijvoorbeeld duurzame groei van de onderneming stimuleren door bijvoorbeeld aan revenue-based financiering doen, of investeren in aandelen, zonder de noodzaak om binnen een aantal jaar het bedrijf door te verkopen.

Het gesprek met Daan Dijkhuizen, niet alleen CEO van softwarebedrijf Topicus, maar ook managing director van het "permanent capital" fonds VMS Ventures Fund vond ik dan ook een verademing.

Daarnaast spraken we vanzelfsprekend over de (groei van de) non-bancaire financieringsmarkt en het ontwikkelen van een gelijk speelveld.

Klinkt interessant? Luister hier naar ons gesprek van 30 minuten: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/podcast-lending-bean/

Podcast: Meer samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers

Samen met Hans Biesheuvel bespreek ik in 20 minuten de belangrijkste actuele onderwerpen in de mkb financieringsmarkt. Van ketenfinanciering en de rol van adviseurs en banken, tot de mogelijkheden van schuldsanering via Geldfit Zakelijk voor ondernemers met coronaschulden.

Lees hier de uitgebreide samenvatting van het gesprek, of luister hieronder het gesprek van 20 minuten terug: https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/onl-podcast-meer-samenwerking-tussen-banken-en-non-bancaire-financiers/