Non-bancaire financiering groeit naar €4 miljard | MKB bank naar Brits model | Kamerbrief mkb financiering | Deadline Belastingdienst coronaschulden

Non-bancaire financiering groeit naar €4 miljard | MKB bank naar Brits model | Kamerbrief mkb financiering | Deadline Belastingdienst coronaschulden

Een propvolle nieuwsbrief deze week. Vandaag worden de cijfers over de groei van de non-bancaire financieringsmarkt gepubliceerd, waarbij weer een sterke groei van 21% te zien is en er 55.000 ondernemers financiering hebben ontvangen. In deze nieuwsbrief en samenvatting en link naar volledige rapport.

Daarnaast stuurde Minister Adriaansens deze week haar visie op de mkb financieringsmarkt en een groot aantal onderzoeken naar de Tweede Kamer. Dit was zo uitgebreid dat ik hier eerder deze week al een extra nieuwsbrief over heb gestuurd.

In de media werd hierbij vooral ingezoomd op de "MKB Bank naar Brits model", waar verschillende kranten mij ook voor benaderden voor een reactie. Vanwege alle spraakverwarring en onduidelijkheid in de media en politiek over wat dit "Britse model" geïnspireerd op de British Business Bank nu werkelijk is, heb ik in deze nieuwsbrief een uitgebreide duiding van dit concept gegeven.

Daarnaast een samenvatting over de brieven van de Belastingdienst aan ondernemers met betalingsachterstanden waar de betalingsregeling dreigt te worden ingetrokken wanneer er niets gedaan wordt en cijfers over het lage aantal investeringen voor startups in de afgelopen kwartalen.

Als afsluiting deze week een voorbeeld van een van de eerste bedrijven in Europa die gebruik maakt van de Europese Crowdfunding vergunning om tegelijkertijd in Nederland en Duitsland financiering op te halen.

Inhoud:

 • Onderzoek: Non-bancaire financiering groeit sterk en stijgt naar €4 miljard
 • Kamerbrief MKB Financiering: Geen kredietregister, wel steun voor zelfregulering kortzakelijk krediet en platform Passend Financieren
 • Financieringshub is eerste stap voor transformatie mkb financieringslandschap
 • Ondernemer moet binnen enkele weken betalingsachterstand coronaschuld gaan terugbetalen
 • Startup investeringen blijven laag
 • Cargoroo gaat crowdfunden in Duitsland en Nederland met nieuwe Europese Crowdfunding vergunning

Veel leesplezier,

Ronald

Non-bancaire financiering groeit sterk en stijgt naar €4 miljard

Ondernemers die financiering zoeken, vinden dit steeds vaker bij non-bancaire financiers. Afgelopen jaar is deze markt gestegen met 21% naar bijna €4 miljard. Meer dan 55.000 bedrijven hebben afgelopen jaar hier gebruik van gemaakt.

Het onderzoek geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen aan de aanbodkant van de non-bancaire financieringsmarkt en wordt opgebouwd op basis van data afkomstig van diverse brancheorganisaties en onderzoeksbureaus, aangevuld met data die de Stichting MKB Financiering (SMF) heeft opgehaald uit de markt. Het geeft hiermee een duidelijk beeld van de belangrijkste trends in de mkb financieringsmarkt.

Een overzicht van de belangrijkste conclusies en link naar het volledige onderzoek staat hier:

Non-bancaire financiering groeit sterk en stijgt naar €4 miljard
Ondernemers die financiering zoeken, vinden dit steeds vaker bij non-bancaire financiers. Afgelopen jaar is deze markt gestegen met 21% naar bijna €4 miljard. Meer dan 55.000 bedrijven hebben afgelopen jaar hier gebruik van gemaakt.

Kamerbrief MKB Financiering: Geen kredietregister, wel steun voor zelfregulering kortzakelijk krediet en platform Passend Financieren

Afgelopen week is de langverwachte kamerbrief "Financiering en digitalisering mkb" door Minister Micky Adriaansens naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister reflecteert hierbij op een aantal onderzoeken die afgelopen jaar zijn uitgevoerd in de mkb financieringsmarkt.

De hoofd onderwerpen uit de kamerbrief zijn:

 1. De ontwikkeling van een centrale hub voor financiering en advies
 2. Kosten en baten van een kredietregister
 3. De BMKB-Groen en het advies van het Comité van Ondernemerschap ‘versterking eigen vermogen mkb’
 4. De reflectie van banken op mkb-kredietverlening en de Quickscan van de aanbodzijde van de financieringsmarkt
 5. Zelfregulering van de non-bancaire markt voor kortzakelijk krediet

Ik zal de belangrijkste conclusies hierna bespreken en duiden wat de effecten hiervan zullen zijn.

Kamerbrief MKB Financiering: Geen kredietregister, wel steun voor zelfregulering kortzakelijk krediet en platform Passend Financieren
Afgelopen week is de langverwachte kamerbrief “Financiering en digitalisering mkb” door Minister Micky Adriaansens naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister reflecteert hierbij op een aantal onderzoeken die afgelopen jaar zijn uitgevoerd in de mkb financieringsmarkt.

Financieringshub is eerste stap voor transformatie mkb financieringslandschap

Er komt een financieringshub als eerste stap richting een "MKB Bank naar Brits model". Toch is er veel verwarring over deze "MKB bank". De kern van de Britse variant is namelijk het verstrekken van kapitaal aan non-bancaire financiers. Dit mist nog in het huidige voorstel van Minister Adriaansens.

Hierbij een uitgebreide uitleg op basis van de succesfactoren van de "British Business Bank":

Financieringshub is eerste stap voor transformatie mkb financieringslandschap
Er komt een financieringshub als eerste stap richting een “MKB Bank naar Brits model”. Toch is er veel verwarring over deze “MKB bank”. De kern van de Britse variant is namelijk het verstrekken van kapitaal aan non-bancaire financiers. Dit mist nog in het huidige voorstel.

Ondernemer moet binnen enkele weken betalingsachterstand coronaschuld gaan terugbetalen

Ondernemers die achterlopen bij de betalingsregeling bij de Belastingdienst hebben nog enkele weken de tijd om de achterstand in te lopen. De Belastingdienst kan echter geen overzicht geven wat het exacte bedrag is hoeveel een ondernemer achterloopt.

Dit is problematisch omdat de betalingsregeling binnenkort ingetrokken gaat worden wanneer de achterstand niet wordt ingelopen. Het is daarom heel belangrijk dat ondernemers hier actie op gaan ondernemen!

https://www.trendsinmkbfinanciering.nl/ondernemer-moet-betalingsachterstand-fiscale-coronaschuld-zelf-uitrekenen/

Startup investeringen blijven laag

In het eerste kwartaal van 2023 werd er door Nederlandse startups voor ruim 420 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald en zijn er in totaal 107 deals gesloten. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report.

Wereldwijd blijven het aantal investeringen in startups en scaleups ook laag. Vergeleken met vorig jaar waren de investeringen in het eerste kwartaal van 2023 met 53% gedaald.

Startup investeringen blijven laag
Volgens cijfers werd er in het eerste kwartaal van 2023 door Nederlandse startups voor ruim 420 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald en zijn er in totaal 107 deals gesloten. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report.

Cargoroo gaat crowdfunden in Duitsland en Nederland met nieuwe Europese Crowdfunding vergunning

De belofte van de nieuwe Europese crowdfunding wetgeving was dat ondernemingen nu geld zouden kunnen ophalen bij investeerders uit heel Europa. Het Nederlandse Cangoroo is een van de eerste bedrijven die dit gaat testen, met een crowdfunding campagne in Nederland en Duitsland.


Contact

Meer weten over community finance, community ownership en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Ik geef regelmatig lezingen, workshops en inspiratiessessies voor management teams of op congressen.

Interesse?
Neem contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).