MKB Bank | Tante Agaath 2.0 | BMKB | Fair AI model voor Fintech

MKB Bank | Tante Agaath 2.0 | BMKB | Fair AI model voor Fintech

Voldoende aandacht van de politiek en media voor de ontwikkelingen in de mkb financieringsmarkt deze week. Naar aanleiding van het kamerdebat over bedrijfsfinanciering en het onderzoek naar de groei van de non-bancaire financieringsmarkt 2022 mocht ik duiding geven bij o.a. de NOS, FD, DeOndernemer, AD en namen een groot aantal andere media de resultaten van het onderzoek over.

Deze week werd tijdens het debat in de Tweede Kamer over bedrijfsfinanciering ook duidelijk dat de politiek veranderingen door wil voeren om financiering toegankelijk te houden voor het kleinbedrijf en het brede mkb. Met de oproep van het CDA voor een "MKB Bank" en vanuit D66 voor een "winwin-lening" blijkt dat de huidige markt niet goed werkt voor ondernemers en dat de politiek naar andere oplossingen zoekt.

Naar aanleiding van het verlengen van de BMKB-garantieregeling in deze nieuwsbrief een analyse van dit instrument en hoe het gebruikt wordt. Ook goed nieuws voor de crowdfunding platformen die nog geen nieuwe Europese vergunning hebben. Samen met de DNB is een modelverklaring ontwikkeld voor accountants die een goedkeurende verklaring moeten geven voor de prudentiële eisen van de DNB.

Als laatste een uitgebreide samenvatting van een onderzoekrapport van EIF onderzoekers die een model hebben ontwikkeld om AI systemen inclusief te ontwikkelen, monitoren en af te sluiten gedurende de gehele levenscyclus.

Inhoud:

  • CDA: Richt de MKB Bank op in het publiek belang
  • Tante Agaath 2.0
  • Omarm circuit van niet-bancaire mkb-financiers
  • BMKB regeling verlengd. Beperkt toegankelijk voor niet-banken
  • Model beschikbaar voor accountantsverklaring crowdfunding platforms
  • EIF rapport met randvoorwaarden voor "Fair AI" voor microkrediet

Events:

  • 16 mei: Seminar herstructurering, insolventie en zekerheden voor non-bancaire financiers
  • 5 juni: SMF jaarcongres "Macht van de getallen"

Veel leesplezier,

Ronald

CDA: Richt de MKB Bank op in het publiek belang

Mustafa Amhaouch komt met een pamflet met 7 voorwaarden voor de oprichting van een "mkb bank in publiek belang". Deze organisatie (géén traditionele bank) zal vooral non-bancaire financiers ondersteunen met kapitaal en garanties, zodat zij het kleinbedrijf kunnen blijven financieren.

Lees hier de voorwaarden en de reactie van Minister Adriaansens op zijn voorstel:

CDA: Richt de MKB Bank op in het publiek belang
Mustafa Amhaouch komt met een pamflet met 7 voorwaarden voor de oprichting van een “mkb bank in publiek belang”. Deze organisatie (géén traditionele bank) zal vooral non-bancaire financiers ondersteunen met kapitaal en garanties, zodat zij het kleinbedrijf kunnen blijven financieren.

Tante Agaath 2.0

D66 roept op om met een regeling te komen waarmee particulieren fiscaal vriendelijk kleine ondernemers kunnen ondersteunen. De "vrienden, familie en fans-financiering" zou een Tante Agaath 2.0 op moeten leveren.

Met inspiratie van de winwin-regeling uit België kan een effectief instrument worden ingezet om vooral het kleinbedrijf te ondersteunen:

Tante Agaath 2.0
D66 roept op om met een regeling te komen waarmee particulieren fiscaal vriendelijk kleine ondernemers kunnen ondersteunen. De “vrienden, familie en fans-financiering” zou een Tante Agaath 2.0 op moeten leveren.

Omarm circuit van niet-bancaire mkb-financiers

"De non-bancaire financieringsmarkt is sterk gegroeid, maar heeft nu politieke steun nodig om meer kapitaal en garanties beschikbaar te stellen om financiering voor het kleinbedrijf op peil te houden."

Dit was mijn oproep afgelopen week bij verschillende media die ons onderzoek naar de groei van de non-bancaire financieringsmarkt publiceerden:

Omarm circuit van niet-bancaire mkb-financiers
De non-bancaire financieringsmarkt is sterk gegroeid, maar heeft nu politieke steun nodig om meer kapitaal en garanties beschikbaar te stellen om financiering voor het kleinbedrijf op peil te houden.

BMKB regeling verlengd. Beperkt toegankelijk voor niet-banken

De stokoude garantieregeling BMKB wordt weer met 4 jaar verlengd. Elk jaar wordt deze regeling nog 3.000x ingezet. Door de opzet van de regeling wordt dit echter bijna exclusief door banken gedaan.

De regeling is zeker niet slecht. Deelnemende banken en non-bancaire financiers zijn er erg over te spreken. Helaas kunnen de afsluitkosten voor de ondernemer oplopen tot 8,35% van de financiering. Daarnaast kunnen de meeste non-bancaire financiers er geen gebruik van maken, wat een ongelijk speelveld oplevert.

BMKB regeling verlengd. Beperkt toegankelijk voor niet-banken
De stokoude garantieregeling BMKB wordt weer met 4 jaar verlengd. Elk jaar wordt deze regeling nog 3.000x ingezet. Door de opzet van de regeling wordt dit echter bijna exclusief door banken gedaan.

Model beschikbaar voor accountantsverklaring crowdfunding platforms

Voor crowdfunding platformen is in samenspraak met de DNB een modelverklaring opgesteld waarmee een accountant kan verklaren of een crowdfunding platform voldoet aan de eisen van prudentieel toezicht voor het indienen van de aanvraag voor een Europese crowdfunding vergunning.

Deze verklaring biedt platforms die tot nu toe met een ontheffing hebben gewerkt de mogelijkheid om hun vergunningaanvraag op tijd af te ronden. Tot nu toe zijn er 8 crowdfunding platformen die de nieuwe vergunning wel al hebben ontvangen. Ik verwacht dat er nu snel een aantal extra zullen volgen.

Meer informatie:

Model beschikbaar voor accountantsverklaring crowdfunding platforms
Voor crowdfunding platformen is in samenspraak met de DNB een modelverklaring opgesteld waarmee een accountant kan verklaren of een crowdfunding platform voldoet aan de eisen van prudentieel toezicht voor het indienen van de aanvraag voor een Europese crowdfunding vergunning.

EIF rapport met randvoorwaarden voor "Fair AI" voor microkrediet

Onderzoekers van EIF hebben een model ontwikkeld met 5 stappen om binnen AI-systemen er voor te zorgen dat iedereen zo gelijk mogelijk wordt behandeld bij financieringsaanvragen. Als case study wordt een analyse gemaakt van het AI model van Qredits.

Er worden 3 bestaande modellen van "Fair AI" gebruikt om te komen tot een nieuw model voor het ontwikkelen van een zo inclusief mogelijk model voor de 5 verschillende fases binnen de levenscyclus van AI-systemen:

EIF rapport met randvoorwaarden voor “Fair AI” voor microkrediet
Onderzoekers van EIF hebben een model ontwikkeld met 5 stappen om binnen AI-systemener voor te zorgen dat iedereen zo gelijk mogelijk wordt behandeld bij financieringsaanvragen. Als case study wordt een analyse gemaakt van het AI model van Qredits.

Events

Komende periode zijn er weer een aantal interessante bijeenkomsten.

Seminar herstructurering, insolventie en zekerheden voor non-bancaire financiers

De huidige economische situatie zorgt voor steeds meer problemen bij ondernemers. Kredieten zullen steeds minder eenvoudig worden terugbetaald. Ook non-bancaire financiers gaan dit merken en dit vereist een goede voorbereiding, adequaat handelen en weten welke juridische tools daarbij van dienst kunnen zijn.

Stichting MKB Financiering en Van Doorne organiseren op dinsdag 16 mei 2023 een gratis seminar over zekerheden, herstructurering en insolventie speciaal voor non-bancaire financiers.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

Is er nog ruimte voor de human touch of bepalen big data, algoritmes en kunstmatige intelligentie de koers van de ondernemer en financier? Dit wordt op 5 juni besproken tijdens hét jaarlijkse congres voor de mkb financieringsmarkt.

Sprekers als Medy van der Laan (Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken), Ralph van Dam (Geldfit Zakelijk), Edin Mujagic (macro-econoom) en Hans Biesheuvel (Voorzitter ONL) delen hun ervaringen en geven tijdens "Macht van de getallen" hun visie over de toekomstige MKB financieringsmarkt.

Meer informatie en kaarten: MKB Financieringscongres - Macht van de Getallen

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Ik geef regelmatig lezingen, workshops en inspiratiessessies voor management teams of op congressen.

Interesse?
Neem contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).